Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Grillowanie na patyku

Grillowanie na patyku

Grillowe specjały nie muszą ograniczać się do kiełbaski czy karkówki. Kiedy już nasycimy się podstawowymi daniami z rusztu, zaczynami poszukiwać nowych wyzwań kulinarnych…

Takim prostym i zarazem ciekawym pomysłem są szaszłyki. Co ciekawe szaszłyk nie pochodzi wcale, jakby się mogło wydawać, z ojczyzny barbecue – Stanów Zjednoczonych.  Pochodzący z centralnej Azji szaszłyk to sposób przyrządzania potrawy polegający na nabijaniu kawałków mięsa.

Dziś szaszłyki znane są na całym świecie i przybierają ciekawe formy – od tradycyjnych szaszłyków bazujących na mięsie i warzywach po szaszłyki z owoców w czekoladzie. Jednak szaszłyki w grillowej kuchni polskiej cieszą oko nie tylko ciekawymi kombinacjami smaków, ale też feerią apetycznych kolorów. Choć wymagają nieco więcej przygotowań niż inne dania z grilla, zawsze są dobrym pomysłem na urozmaicenie grillowego menu. Wystarczy pokroić składniki w kawałki, nabić na szpadkę, przyprawić i grillować.

Dzięki nieograniczonym możliwościom łączenia składników szaszłyki mogą być jednocześnie połączeniem smaków mięsa, ryb, warzyw, owoców i grzybów.  Obok tradycyjnych składników jak boczek, karkówka, cebula czy pieczarki można spróbować bardziej egzotycznych dodatków takich jak ananas czy krewetki. A nawet tofu – składnik równie tajemniczy co modny.

Porada

Do przygotowania szaszłyków przydadzą się wykałaczki lub bambusowe patyczki. Warto też zaopatrzyć się w aluminiowe tacki, które ułatwią przyrządzanie tej potrawy na ruszcie.

 

Grillowanie na patyku Grillowanie na patyku Grillowanie na patyku

Grillowanie na patyku

Grillowanie na patyku Grillowanie na patyku    

 

Maridka19 26.04.2016 18:36
Najlepsze co może by to grillowany szaszłyk z kurczakiem i warzywami w ostrej marynacie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak