Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z makaronem ryżowym serem i szynką
Makaron ryżowy ma wiele zastosowań i wcale nie musi być wykorzystywany tylko do dań inspirowanych kuchnią azjatycką. Z powodzeniem możecie nim zastąpić pszenny makaron i przygotować na jego bazie tą pyszną sałatkę. Do tego szynka, ser, por, ogórki i majonez do połączenia składników. Całość smakuje świetnie.
Do przygotowania tej sałatki możecie wykorzystać makaron ryżowy nitki lub makaron orzo (w kształcie ryżu). W obu wersjach sałatka będzie pyszna, chociaż istnieje zasadnicza różnica między tymi gatunkami.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu (nie rozgotować), przelewamy przez durszlak, płuczemy zimną wodą, osączamy i studzimy.
Do przygotowania przepisu możecie wykorzystać makaron ryżowy nitki lub makaron w kształcie ryżu (orzo).
Szynkę i ser można pokroić dowolnie ale bardziej na mniejsze kawałeczki (kostka, cienkie słupki). Kukurydzę osączamy. Por część jasną drobniutko kroimy. Ogórki kroimy w malutką kostkę.
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku i łączymy z majonezem.