Rozgrzewająca czekolada z chili i cynamonem

Rozgrzewająca czekolada z chili i cynamonem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko 3,2%

    300 ml
  • śmietanka kremowa

    50 ml
  • cukier drobny

    2 łyżki
  • chili pieprz cayenne

    1/3 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    1/3 łyżeczki
  • gorzka czekolada

    80 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wlać mleko, śmietankę, cukier. Podgrzewać na średnim ogniu, mieszając- nie zagotowywać (jeśli mleko się zagotuję, zdjąć rondel z palnika i wtedy dodać czekoladę). Czekoladę posiekać na małe kawałeczki i wsypać do gorącego mleka. Podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści (do mieszania najlepiej wykorzystać trzepaczkę do ubijania- dokładnie rozmiesza czekoladę). Dodać cynamon i chili w proszku. Zagotować, gdy czekolada będzie gładka i zgęstnieje zdjąć z ognia. Przelać do filiżanek. Udekorować ''kleksem'' bitej śmietany (pozostałą kremówkę ubić z odrobiną cukru pudru), posypać szczyptą chili lub płatkami chili.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Olga_SK

13.02.2014 13:21
Uwielbiam połączenie chilli i czekolady pod każdą postacią :)

Triss

13.02.2014 10:55
apetyczne.:)

Ania84

13.02.2014 08:44
cudownie wygląda

Magula

13.02.2014 07:57
oo lubię to połączenie czekolady i chili

Kasia35

13.02.2014 07:18
ciekawe jak smakuje z chili

Gabi44

12.02.2014 23:31
Dobra taka czekolada,lubię również z chilli i kardamonem.

ssylwiaa

12.02.2014 22:58
od zawsze jestem ciekawa smaku takiej czekolady na ostro ;)

w mojej kuchni

12.02.2014 22:51
smacznie przyprawione

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat