Przepis i sposób przygotowania na: ciasto bananowo-ananasowe
3 szklanki mleka
¾ szklanki cukru
2 banany
200 g masła roślinnego
2 opakowania budyniu bananowego
Dodatkowo:
1 puszka ananasów
2 opakowania galaretki pomarańczowej
Papier do pieczenia
Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę z solą. Powoli dodawać cukier i cukier waniliowy. Kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem blaszki. Piec 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.
Masa bananowa: w 150 ml mleka rozpuścić budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i połączyć z rozpuszczonym budyniem. Masło utrzeć na gładką, puszystą masę. Dodawać wystudzony budyń oraz zmiksowane banany.
Ciasto: galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Płaty ciasta nasączyć sokiem z ananasów i przełożyć masą bananową. Na wierzch ułożyć pokrojone w kawałki ananasy. Zalać tężejącą galaretką.