Fałszywe muchomorki i inne grzybki

Fałszywe muchomorki i inne grzybki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajeczek przepiórczych

    10 szt.
  • pomidorków cherry

    10 szt.
  • małych, podłużnych ziemniaczków

    10 szt.
  • marynowanych kapeluszy małych kań albo innych grzybków, ale muszą mieć taki dzwonkowaty kształt

    10 szt.
  • bardzo gęstego majonezu

    1 łyżka
  • sól, pieprz mielony

    do smaku:
  • ser biały twarogowy

    2 (z ziolami)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Potrzebujemy tyle sztuk jajeczek i pomidorków oraz ziemniaków i marynowanych grzybów ile chcemy mieć fałszywych grzybków. Ziemniaki myjemy, nie obieramy, gotujemy 15 min w osolonym wrzątku, studzimy, jeśli trzeba (tzw. stare) obieramy ze skórki, oprószamy solą i pieprzem. Jajeczka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy. Pomidorki przycinamy od spodu i wydrążamy środek malutką łyżeczką. Grzyby marynowane, najlepiej małe kanie, dokładnie osączamy. Jajeczka leciutko przycinamy od szerszego końca, przycinamy też z jednego dłuższego końca ziemniaki, tylko tyle żeby stały. Ustawiamy je na półmisku przybranym sałatą i liśćmi pietruszki. Każdy wydrążony pomidorek wypełniamy serkiem ziołowym i nakładamy na jajeczko. Na ziemniaki, oprószone solą, nakładamy kapelusze marynowanych grzybów posmarowane od wewnątrz majonezem. Podajemy na przystawkę albo jako dodatek do wędlin i pieczonych mięs.

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kuchareczka2

26.03.2012 11:10
pycha

Kuchareczka2

26.03.2012 11:10
pycha

Karolina69

30.07.2011 09:24
fajne

Karolina69

30.07.2011 09:24
fajne

tomek18

28.07.2011 18:03
no świetne te grzybki:)

Patrycja33

24.06.2011 12:02
są śliczne

Angelika10

13.05.2011 21:25
Piękne i smaczne ;)

kochanyptysiu

29.04.2011 10:14
ekstra podane

kochanyptysiu

29.04.2011 10:14
ekstra podane

ronald88

15.04.2011 10:12
syuper

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat