Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gruziński sos pomidorowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 kg dojrzałych pomidorów • 1 łyżeczka mielonej kolendry • 1 łyżeczka sosu chili • 3 drobno posiekane ząbki czosnku • sól, piepr

Przepis i sposób przygotowania na: Gruziński sos pomidorowy

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić drobno, przetrzeć przez sito. Tak przygotowany płynny miąższ przelać do rondla, powoli gotować do uzyskania pożądanej konsystencji, dodać pozostałe składniki, gotować jeszcze 15 minut. Przechowywać szczelnie zamknięty w słoju w niskiej temperaturze lub pasteryzować 10 minut co znakomicie zwiększa trwałość sosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Arabella 09.08.2024 09:46
Sacebelia to sos pomidorowy ale jednak inny niz znane nam sosy pomidorowe. Jest wspaniały w smaku lekko pikantny i ma w sobie to coś, pomidory dojrzewające w slońcu Gruzji, naturalna słodycz i bogaty smak. Kolendra i czosnek z odrobiną chili dopełniają bogactwo smaku i aromatu. Swietny dodatek do baraniny, jagnięciny, wszelkich szaszłykow. Warto rozejrzec się za dobrą kuchnią gruzińską. Wykwalifikowani kucharze Gruzini potrafią robic smakowe cuda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak