Przepis i sposób przygotowania na: Ryżowe placuszki na ostro :
10 dag ryżu
½ ogórka
4 rzodkiewki
½ marchewki
2 łyżki marynowanego imbiru pokrojonego w cienkie paseczki
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego ( lub winnego )
pieprz mielony
1 łyżeczka cukru ( najlepiej brązowy )
przyprawa do chińszczyzny ( Np. 5 smaków )
1 łyżeczka bulionu drobiowego ( lub warzywnego )
bulion drobiowy ( lub warzywny)-może być z kostki
olej do smażenia
Ugotować na sypko na bulionie ryż . W woku rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć na nim ogórek i rzodkiewkę pokrojone w cienkie słupki , imbir , marchewkę w cienkich paseczkach . Dodać sos sojowy , ocet , cukier. Zamieszać i smażyć 2 minuty. Doprawić przyprawą do chińszczyzny i pieprzem . Wymieszać z ryżem . Ostudzić . Wbić jajko. .Wyrobić dokładnie. Odstawić na 10 minut . Formować niewielkie placuszki i smażyć na gorącym oleju na rumiano. Podawać z surówką jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych dań.