Calzone ziołowe z pieczarkami

Calzone ziołowe z pieczarkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 3 szkl. mąki pszennej+ok.szkl. ciepłego mleka+3 dkg świeżych drożdży+po 1 łyżeczce soli i cukru)

    CIASTO:
  • łyżka zimnego masła do ciasta

    1
  • łyżeczce granulowanego czosnku i ziół prowansalskich do ciasta)

    po 1
  • dkg sera żółtego, użyłam Mozarelli z bloku

    20-30
  • kg pieczarek

    1/2
  • białko

    1 roztrzepane
  • żółtko jaja

    1 do ciasta
  • olej

    2 (2 łyżki do pieczarek + do ciast
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

FARSZ: Pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki albo kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i 1 łyżeczkę tymianku. Smażyć mieszając kilka minut, odparować. Na koniec doprawić solą, pieprzem, przestudzić. Ser pokroić w niedużą kostkę.
CIASTO: Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier, wymieszać i odstawić na 10 min. Mąkę (2,5 szkl) przesiać, dodać sól, przyprawy, oliwę, żółtko jajka i masło pokrojone na małe kawałeczki - palcami rozetrzeć tak aby masło nie tworzyło grudek. Następnie wlać rozczyn i zagnieść dość miękkie ciasto, ew. podsypać troszkę mąki. Wyrobione dokładnie posmarować leciutko oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło, na ok. 30-45min.
Ciasto podzielić na 2-4 części. Rozwałkować na dość grube placki. Na jednej połowie każdego ułożyć porcję farszu i sera, przykryć drugą połową, zawinąć dobrze brzegi. Posmarować roztrzepanym białkiem. Układać na blasze i piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10-15 min. aby farsz leciutko przestygł - inaczej wypłynie przy krojeniu. Podawać z sosem czosnkowym.
Dobre zarówno na gorąco jak i na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Marybeth

28.07.2011 11:57
Oj, pyszne na pewno :)

kochanyptysiu

08.02.2011 08:27
Sprobujemy napewno

kasiurek

18.10.2010 11:06
uwielbiam calzone pychota!!!!!!!!!!!!

hastalavista

10.10.2010 02:11
dodaję do mojej księgi- do wypróbowania przy najbliższej okazji :) koniecznie!

justyna111

18.09.2010 14:05
smaczne

Lidia11

18.09.2010 13:30
super

Sarenka

29.08.2010 22:09
Ach te Twoje pierozki, genialne!

Agnieszka_B

11.08.2010 11:06
Ciekawy przepis. Skorzystam przy najbliższej okazji:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat