Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia faszerowana kiełbasą i mozzarellą
3 kiełbaski parówkowe
2 kulki mozzarelli
1 garść drobno posiekanej pietruszki
sól morska,pieprz świeżo mielone wg.uznania
Dodatkowo:
folia aluminiowa
Cukinie porządnie wyszorować,osuszyć,odciąć końcówki i wydrążyć miąższ łyżką ile sie da czyli jak najwięcej-odstawić.
Kiełbaski obrać ze skórki pokroić w drobną kosteczkę i przełożyć do miski.Kulki mozzarelli odsączyć i również pokroić w drobną kostkę,dołożyć do miski.Dodać pietruszkę,porządnie doprawić solą,pieprzem (żeby nie było mdłe) i całość wymieszać.
Wydrążone cukinie ustawić w pionie i faszerować za pomocą łyżeczki mocno ubijając farsz.
Gotowe cukinie zawinąć w folię aluminiową,przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 180*C (grzanie góra) 25 minut i gotowe.