Legumina z konfiturą porzeczkową

Legumina z konfiturą porzeczkową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czerwonych porzeczek

    1 kg
  • cukru kryształu

    1,3 kg
  • nalewki malinowej

    4 łyżki
  • białek

    6 szt.
  • cukru pudru

    18 dag
  • śmietany 30%

    250 ml
  • czekolady mlecznej

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Konfitura porzeczkowa: czerwone porzeczki obrać, opłukać, osączyć i przełożyć na patelnię. Podlać wodą i dusić owoce pod przykryciem przez 10-15 minut. Dodać cukier kryształ i zasmażać owoce tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści, a owoce zgęstnieją. Wymieszać z nalewką malinową, ostudzić.

Białka ubić na sztywna pianę. Cały czas ubijając dodać 10 dag cukru pudru, a następnie gdy zgęstnieje – ostudzonej konfitury porzeczkowej i kilka kropel soku z cytryny. Naczynie do zapiekania posmarować masłem, wyłożyć przygotowana masę i zapiekać około 25 minut (temperatura 170 stopni). Ostudzić. Ubić śmietanę 30%, dodać pozostały cukier puder i cały czas ubijać. Gdy zgęstnieje wyłożyć równomiernie na upieczona leguminę. Posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki na godzinę.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jastinka

25.03.2012 23:04
świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat