Kompot z agrestu.

Kompot z agrestu.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukru

    80 dag
  • wody

    6 szklanek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z wody i cukru ugotować syrop, ostudzić.Agrest (może być lekko niedojrzały) oczyścić i opłukać, nakłuć wykałaczką i układać w słoikach bardzo ściśle.Ja użyłam słoiczków o pojemności 0,33 l i wyszło mi 12 sztuk.Zalać zimną zalewą ponad wysokość owoców, ale poniżej krawędzi słoika (ok.2 cm ).Słoiki pasteryzować ok.10 minut , wyjąć, sprawdzić, czy są dobrze dokręcone i ustawić do góry dnem do wystygnięcia.
Wystudzone kilka razy potrząsać.Przechowywać w chłodnej piwniczce.

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Goya

12.06.2012 09:29
super

iga2

24.07.2011 23:32
fajny kompocik

misia53

22.08.2010 23:33
Ja agrest zawsze dodaję do truskawek , wtedy ten kompot nie jest taki mdły a zsamego agrestu nie robiłam .

SmacznaPyza

15.08.2010 09:45
nie ma to jak owoce w własnego ogrodu albo działeczki :-)

noculos

08.08.2010 19:45
lubie kompociki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat