Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka włoska
150 g selera,
80 g marchwi,
70 g pietruszki białej,
120 g ziemniaków,
120 g jabłek
50 g konserwowego groszku,
2 jajka,
220 g sosu majonezowego,
15 g musztardy,
pieprz,
sól,
cukier.
Przygotowanie:
Warzywa płuczemy, przekładamy do garnka i gotujemy w skórkach. Po ugotowaniu odstawiamy do przestygnięcia. Następnie obieramy, kroimy w drobną kostkę. Dodajemy odsączony groszek konserwowy oraz pokrojone w kostkę jabłka. Jajka gotujemy na twardo. Do sałatki dodajemy 1/3 sosu majonezowego. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Sałatkę porcjujemy i jedną porcję polewamy sosem majonezowym. Przybieramy pokrojonymi w plasterki jajkami, zieloną sałatą, marchwią pokrojoną w talarki i posypujemy zieloną pietruszką. Serwujemy.