Przepis i sposób przygotowania na: Sos grzybowy
1 garść suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki),
500 ml wody,
40 g masła,
2 łyżki mąki,
1 cebula,
½ szklanki śmietany,
pieprz,
sól,
natka zielonej pietruszki.
Przygotowanie:
Grzyby myjemy i zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy, aż grzyby napęcznieją. W wodzie, w której moczyły się grzyby gotujemy je do miękkości. W razie potrzeby dolać wody w trakcie gotowania, aby było jej ok. 500 ml (jeśli zbyt dużo jej wyparowało). Miękkie grzyby wyjmujemy, odcedzamy i bardzo drobno kroimy. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy uważając, aby jej za bardzo nie przyrumienić (bez tłuszczu). Wsypujemy dwie łyżki mąki, zasmażamy. Rozprowadzamy wywarem grzybowym oraz śmietaną. Zagotowujemy i mieszamy kilka minut. Przyprawiamy pieprzem i solę do smaku. Pietruszkę drobno siekamy. Dodajemy do sosu w dość sporej ilości i mieszamy. Sos podajemy na gorąco np. do kasz z surówkami.