Przepis i sposób przygotowania na: Zupa - krem z borowików z grzankami
1. Kilka kromek chleba pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na rozgrzaną patelnie skrapiając je oliwą - podsmażyłam aż się zezłociły, odłożyłam.
2. Prawdziwki suszone (borowiki szlachetne), pokruszyłam, zalałam w garnku 4 szkl. wody i zostawiłam na 30 min. do namoczenia, a następnie postawiłam na gaz, gotowałam ok. 30 min. na wolnym ogniu.
3. Warzywa obrałam. Do grzybów wrzuciłam marchewkę, selera i pietruszkę oraz liść laurowy, gotowałam następne 30 min.
4. Dodałam ziemniaki pokrojone w kostkę i gotowałam aż były miękkie. Cebulę posiekałam i przysmażyłam na złoto na maśle, przełożyłam do zupy i doprawiłam do smaku solą, pieprzem i odrobiną tymianku.
5. Wyjęłam z zupy marchew żeby nie psuła koloru, a zupę zmiksowałam na krem. Dolałam śmietanę 18%, podgrzałam, ale już nie gotowałam.
6. Podałam z grzankami i natką pietruszki.
Jeśli zupa będzie za gęsta to dolejcie troszkę wody albo wywaru z jarzyn.