Kiszony barszcz, najprostrzy

Kiszony barszcz, najprostrzy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraków ćwikłowych

    kilka
  • l przegotowanej wody

    3
  • ząbków czosnku

    kilka
  • wiórków korzenia chrzanu

    kilka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki myjemy i obieramy cienko ze skórki. Kroimy w plastry, wkładamy do kamiennego dużego gara. Dodajemy obrane ząbki czosnku i chrzan. Zalewamy całość wodą a na wierzch kładziemy chleb. Garnek przykrywamy gazą i obwiązujemy sznurkiem żeby nie spadła. Odstawiamy naczynie na kilka dni w ciepłe miejsce. Po ok. 5-7 dniach barszcz powinien być ukiszony. Na wierzchu utworzy się warstwa/kożuszek, który trzeba delikatnie zdjąć a barszcz przecedzić. Można go doprawić solą i cukrem, pić sam, taki surowy albo użyć do przygotowania zupy np. barszczyku do krokietów czy chłodnika. Ja przelewam go do butelek i trzymam w lodówce, ale nie za długo - wypijamy raczej na bieżąco bo zawsze można nastawić świeży.

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

07.03.2014 21:40
najprostrzy - co to za słowo?

SmacznaPyza

09.12.2010 12:11
Ewuniu, możesz ukisić barszcz w szklanym słoju albo emaliowanym garnku!

Ewa104

09.12.2010 12:08
Własny barszcz musi być bardzo smaczny i muszę się rozejrzeć za kamiennym garnkiem.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat