Tort masa cukrowa nr 2

Tort masa cukrowa nr 2

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biszkopt jasny

  • biszkopt ciemny

  • masa maślana

  • masa cukrowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

-biszkopt jasny:
5 jajek
2,5 łyzki mąki tortowej z Brzegu
2,5 łyzki maki krupczatki
5 łyzek cukru
poł łyzeczki proszku do pieczenia
ociupina soli
- biszkopt ciemny:
5 jajek
2 łyzki maki tortowej z Brzegu
2 łyzki mąki krupcaztki
1 łyzka kakao
5 łyzek cukru
poł łyzeczki proszku do pieczenia
ociupina soli
-Masa maślana:
2 jajka
kostka masła
3/4szkl. cukru pudru
kako
rum
spirytus
śmietana kremówka 36%
fix do smietany
1/2 op. cukru waniliowego
- masa cukrowa:
80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody

Biszkopty: białka ubic na sztywna piane, dodac cukier, ubijac dalej, dodawac po jednym zóltku, ubijac. Odłożyc mikser. Dodac mąke i teraz nie mikserem tylko mieszac recznie łyzka najlepiej drewnianą tak by mieszajac wpuszczac do ciasta duzo powietrza. Przlac na totownice wyłozona paeirem do eiczneia i peic w 180C przez 30 minut. Przeciac po wystudzeniu. Nasaczyc; u mnie herbata ze spirytusem. Na to masa maślana kakaowa.

Masa: utrzeć kostkę masła; 2 jajka ubić na parze z 3/4 szklanki cukru pudru na puszystą masę ,wystudzić, do masła dodawać powoli wystudzone (ważne) jajka , dobrze utrzeć, dodałam kakao, troche rumu i poł kieliszka spirytusu. Odstawiłam na jakeis 5 10 minut do lówki bo była za zadka do smarowania, Po chwili stęzenia była akurat. Posmarowałam srodek. Na to kolejny biszkopt i ubita smietana z fixem oraz połowa cukru waniliowego. Na to ostatni biszkopt. Wszystko obsmarowalam masa maslana (masło utarte z łyzka cukru pudru) i dałam na noc do lodówki. nastepnego dnia ozdabiałam. Pokrywa biała z masy cukrowej, a rózyczki i liscie zafarbowane barwnikami Wilton. Liscie wykonane przez corcie i zreszta przy rozach dzielnie asystowała
wycinajac płatki :)

Masa cukrowa: \"Zelatynę moczyć w wodzie (ciągle mieszając) aż się rozpuści. Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną nad parą wodną lub na gazie i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku). Ciągle mieszac syrop uważając aby sie NIE ZAGOTOWAŁ!!!
Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz . Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając . Nie koniecznie trzeba dodawac cały cukier, trzeba wyczuc ten moment , kiedy nalezy przestac go dodawac . Duzo zalezy od jakosci cukru pudru .
Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy (wg. upodoban) .
Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.
Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort posmarowany masą na bazie masła , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki\"

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ajres

01.12.2011 10:27
super

Anna146

13.08.2011 20:12
gratuluję umiejętności plastycznych

Mysiunia

29.04.2011 14:53
prześliczny tort! :)

Jolanta40

22.01.2011 16:12
ale piękne

gacopierz23

27.11.2010 11:45
Pięknie ozdobiony

bogumiła3

17.09.2010 15:01
super

Sloneczko222

16.09.2010 21:14
super tort

banditka

10.09.2010 10:01
musze wyprobowac w koncu tort z masa cukrowa

Migori

07.09.2010 10:06
Fajny przepis, zwłaszcza na tę masę cukrową:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat