Kluski śląskie wg Babcigramolki :

Kluski śląskie wg Babcigramolki :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 kg ziemniaków

  • mąka ziemniaczana ( ¼ objętości ziemniaków )

  • szczypta soli

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i ugotować . Dobrze odcedzić . Przecisnąć przez praskę do ziemniaków ( lub zmielić w maszynce ). Uformować z ziemniaczanej masy kopczyk . Przedzielić go na 4 części . Włożyć do miseczki 1 część by zobaczyć ile miejsca zajmuje . Dodać te ziemniaki do reszty, a w miseczce odmierzyć tyle mąki ziemniaczanej ile było ziemniaków. Wyrobić ziemniaki z mąką lekko je soląc . Wałkować w rękach kuleczki – w każdej dobić palcem dołek ( uciskając ciasto. Gotować na osolonym wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju - 3 minuty od wypłynięcia .

Niektórzy dodają do ciasta jajko. Trzeba wtedy dodać więcej mąki. Moim zdaniem kluski bez jajka są delikatniejsze .
Można je podawać jako dodatek do II dania lub jako samodzielne danie NP. z zasmażaną kapustą kiszoną , okraszone skwarkami z boczku.

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jaheira11

11.04.2011 23:43
bardzo lubię

Jolanta40

16.03.2011 09:39
lubię takie specjały :)

Bagatelka

27.12.2010 19:59
mniam, proste w wykonaniu i bardzo smaczne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat