Wstążki z dynią i szynką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dkg makaronu wstążki, może być tagliatelle albo papardelle

    25
  • szkl. miąższu dyni (bez pestek) pokrojonego w kostkę lub słupki

    1
  • dkg szynki gotowanej

    20
  • mała cebulka

    1
  • łyżki oliwy

    3
  • szkl. słodkiej śmietanki 30 %

    1/2-3/4
  • łyżki świeżego koperku

    2-3
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wstawiamy garnek z wodą do gotowania makaronu. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki, szynkę kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy szynkę razem z cebulką doprawiając tymiankiem, mają się lekko zezłocić. Kiedy cebula zmięknie dodajemy dynię i smażymy ok. 3 min. podlewając niewielką ilością wody - dynia ma pozostać w kawałeczkach, nie rozgotować się. Następnie do gotującego się wrzątku dodajemy łyżeczkę soli i makaron a na patelnię wlewamy śmietankę, doprawiamy sos solą i pieprzem, dusimy kilka minut - tyle czasu ile potrzebuje makaron aby ugotować się al dente, odcedzamy i tutaj są dwie opcje. Albo nakładamy porcje na talerze i polewamy sosem albo lekko odcedzony makaron przekładamy do sosu, razem mieszamy i dopiero wykładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy obficie listkami koperku. Makaron możemy kupić gotowy albo zagnieść sami krojąc go w mniej lub bardziej szerokie wstążki. Pamiętajmy, że świeży gotuje się krócej niż suszony.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sarenka 12.05.2011 19:00
Lubie dynie z makaronem :)
Goya 10.01.2011 18:07
fajne
kasiurek 01.01.2011 17:31
fajny przepis chętnie wypróbuje
Ewa104 12.11.2010 22:24
Bardzo mi się podobają Twoje propozycje na dania z dynią w roli głównej.
lemon tree 06.10.2010 14:09
bardzo fajnie wygląda
hastalavista 25.09.2010 01:15
wygląda bardzo smakowicie, a ja muszę w końcu spróbować jakiejś potrawy z dynią ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat