Sałata z kurdybankiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • liści sałaty masłowej

    kilka
  • garści łodyżek bluszczyka kurdybanka

    1-2
  • strąka papryki czerwonej

    1/2
  • łyżeczki soku z cytryny

    1-2
  • sól, cukier, pieprz mielony biały

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić szczyptą soli, odrobiną cukru i pieprzu, dokładnie wymieszać. Sałatę i bluszczyk opłukać, osuszyć. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki, dodać listki i kwiatki kurdybanka oberwane z łodyżek. Całość skropić sosem, wymieszać, nałożyć na talerze i posypać papryką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eli_555 02.08.2011 22:35
fajny przepis
SmacznaPyza 25.10.2010 16:19
Grażyna, rośnie właściwie od wiosny do jesieni choć wiosną młode pędy, razem z kwiatkami, są najsmaczniejsze. Ja je zbierałam na górskich łąkach i w lesie łęgowym nad rzeką
Grażyna13 25.10.2010 09:37
Muszę tej roślinki poszukać :)
SmacznaPyza 19.10.2010 15:46
akurat w tej sałatce to właściwie nawet nie przyprawa co konkretna roślinka bo użyłam całych młodych pędów, ale rzeczywiście można listkami (świeżymi albo suszonymi) przyprawiać np. zupy - mają lekko korzenny smak
Karolcia12 19.10.2010 13:51
takiej przyprawy jeszcze nie znałam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat