Późnojesienne kwiaty na przekąskę

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • op. ciasta francuskiego

    1/2
  • szkl wodnichy późnojesiennej

    ok.2
  • szkl miąższu dyni - kostka

    ok.1
  • pora

    kawałek
  • mała cebulka

    1
  • kulka mozarelli z zalewy

    1
  • łyżki sosu sojowego

    2
  • łyzeczka sosu chili

    1
  • łyżeczka listków tymianku św.

    1
  • żółtko+łyżeczka mleka

    1
  • łyżka masła

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie kupiłam gotowe, mrożone.

Farsz: grzyby oczyściłam i opłukałam, osączyłam dokładnie - mniejsze zostawiłam w całości a większe pokroiłam na połówki i ćwiartki. Miąższ dyni, bez skórki, pokroiłam w niedużą kostkę. Pora, ok.10 cm, posiekałam, cebulkę też. Mozzarellę posiekałam drobno. Na patelni rozpuściłam masło, dodałam grzyby oraz sos sojowy i sos chili, i na dość silnym ogniu smażyłam aż odparował nadmiar płynu. Dodałam pora i dynię, smażyłam jeszcze razem może z minutkę - farsz będzie się przecież zapiekał. Odstawiłam do przestudzenia a po ok. 15 min. doprawiłam papryką i świeżym tymiankiem, dołożyłam ser i wymieszałam.
Ciasto rozmroziłam i posypując blat cienko mąką rozwałkowałam mniej więcej do połowy pierwotnej grubości. Radełkiem wycięłam duże \" kwadraty\" w lekko wklęsłych bokach - na jeden kwiat potrzebujemy dwa takie. Naszykowałam formę do muffinek i w co drugą nałożyłam po dwa kawałki ciasta tak jakby na krzyż żeby rogi wystawały dookoła. W środek nałożyłam farsz a wystające \"płatki\" posmarowałam roztrzepanym z mlekiem żółtkiem. Zapiekałam na najniższym poziomie piekarnika - spód musi się dobrze upiec - w piekarniku nagrzanym do 200 st. ok. 15-20 min.. Miałam wrażenie, że \"płatki\" zbyt szybko się rumienią więc w połowie pieczenia na wierzchu położyłam luźno arkusz folii aluminiowej i dopiekłam.
Podałam gorące, posypane listkami tymianku jako ciepłą przekąskę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Misia90 29.09.2011 15:41
ekstra
Marysia 29.09.2011 15:37
super
Karolina69 29.09.2011 09:21
fajne
gosia561 02.09.2011 19:22
bardzo smaczne
Goya 10.03.2011 23:01
super
Henryka2 30.12.2010 21:17
Ale pięknie wygąda!
Ewa104 10.11.2010 22:21
Nie znam tej wodnichy ale bardzo mi się podoba.
iwa643 05.11.2010 07:10
bardzo ładne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat