Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
op. ciasta francuskiego
1/2 -
szkl wodnichy późnojesiennej
ok.2 -
szkl miąższu dyni - kostka
ok.1 -
pora
kawałek -
mała cebulka
1 -
kulka mozarelli z zalewy
1 -
łyżki sosu sojowego
2 -
łyzeczka sosu chili
1 -
łyżeczka listków tymianku św.
1 -
żółtko+łyżeczka mleka
1 -
łyżka masła
1
Przepis i sposób przygotowania Późnojesienne kwiaty na przekąskę
Farsz: grzyby oczyściłam i opłukałam, osączyłam dokładnie - mniejsze zostawiłam w całości a większe pokroiłam na połówki i ćwiartki. Miąższ dyni, bez skórki, pokroiłam w niedużą kostkę. Pora, ok.10 cm, posiekałam, cebulkę też. Mozzarellę posiekałam drobno. Na patelni rozpuściłam masło, dodałam grzyby oraz sos sojowy i sos chili, i na dość silnym ogniu smażyłam aż odparował nadmiar płynu. Dodałam pora i dynię, smażyłam jeszcze razem może z minutkę - farsz będzie się przecież zapiekał. Odstawiłam do przestudzenia a po ok. 15 min. doprawiłam papryką i świeżym tymiankiem, dołożyłam ser i wymieszałam.
Ciasto rozmroziłam i posypując blat cienko mąką rozwałkowałam mniej więcej do połowy pierwotnej grubości. Radełkiem wycięłam duże \" kwadraty\" w lekko wklęsłych bokach - na jeden kwiat potrzebujemy dwa takie. Naszykowałam formę do muffinek i w co drugą nałożyłam po dwa kawałki ciasta tak jakby na krzyż żeby rogi wystawały dookoła. W środek nałożyłam farsz a wystające \"płatki\" posmarowałam roztrzepanym z mlekiem żółtkiem. Zapiekałam na najniższym poziomie piekarnika - spód musi się dobrze upiec - w piekarniku nagrzanym do 200 st. ok. 15-20 min.. Miałam wrażenie, że \"płatki\" zbyt szybko się rumienią więc w połowie pieczenia na wierzchu położyłam luźno arkusz folii aluminiowej i dopiekłam.
Podałam gorące, posypane listkami tymianku jako ciepłą przekąskę.
Komentarze (8)
Nie masz konta? Zarejestruj się