Porterówka z zaprawą korzenną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • porteru

    2 butelki (po 0,33 l)
  • spirytusu 96%

    0,75 litra
  • wódki 40 %

    0,25 litra
  • cukru

    50 dag
  • miodu

    7,5 dag
  • zaprawy korzennej

    30ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do dużego emaliowanego garnka wlać butelkę porterowego piwa, podgrzać do temperatury około 800C , dodać cukier oraz miód i mieszając doprowadzić do wrzenia (UWAGA!!: wytwarza się bardzo dużo piany). gotować kilka minut, zbierając szumowiny i pianę. Garnek zdjąć z ognia, wlać drugą butelkę porteru i zaprawę, a następnie mieszając powoli wlewać spirytus i wódkę.
nalewkę rozlać do butelek i odstawić w chłodne miejsce. Można ją pić zaraz po przyrządzeniu.Cynamon, gałkę i goździki utłuc w moździerzu. Rodzynki opłukać i osączyć. Wanilię oraz rodzynki posiekać i razem z utłuczonymi przyprawami zalać spirytusem. Odstawić na 2 tygodnie ( w tym czasie często wstrząsać płynem w naczyniu), a potem zlać przez watę do czystej butelki.
Otrzymane 150 ml zaprawy wystarczy na około 10 litrów nalewki. Zaprawę przechowywać szczelnie zamkniętą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat