Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica wieprzowa w sosie pomarańczowo-chrzanowym :
1 polędwiczka wieprzowa ( ok. 25 dag )
½ łyżeczki pieprzu mielonego
½ łyżeczki mielonego jałowca
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
1 szklanka świeżego soku z pomarańczy
½ szklanki wody
1 kostka bulionu ( drobiowy lub cielęcy )
1-2 łyżeczki tartego chrzanu
drobno pokrojony miąższ z ½ pomarańczy
Polędwicę przekroić na 4 części . Lekko rozklepać dłonią . Natrzeć pieprzem , jałowcem , sosem sojowym i 1 łyżką oliwy . Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z masłem . Podsmażyć polędwicę na rumiano ( po kilka minut z każdej strony ). Wlać sok pomarańczowy , wodę . Wrzucić kostkę bulionową , pokrojony miąższ pomarańczy, chrzan ( najpierw dodać 1 łyżeczkę , a dopiero po spróbowaniu dodać więcej chrzanu jeśli lubi się ostrzejsze smaki ). Dusić polędwicę w sosie na małym gazie przez 10 minut .