pieczony czosnek

pieczony czosnek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • główka czosnku

    1
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania pieczony czosnek

1. Usunąć wierzchnie, luźne skórki z główki czosnku.

2. Obciąć górę główki czosnku tak aby zostały odkryte pojedyncze ząbki.

3. Przyciąć na równo stronę od korzenia i umieścić główkę w opiekaczu do czosnku ROMERTOPF stroną od korzenia do dołu.

4. Posmarować masłem lub spryskać oliwą z oliwek. Posypać oregano i doprawić solą i pieprzem.

5. Zamknąć pokrywkę opiekacza do czosnku ROMERTOPF. Wstawić opiekacz do piekarnika rozgrzanego do 200 ºC i opiekać w tej temperaturze przez około 30 minut.

6. Po zakończeniu opiekania ząbki czosnku dają się łatwo wyciskać z główki. Podawać ze świeżym chlebem zapiekanym pod koniec zapiekania czosnku w piekarniku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Allice 17.06.2011 20:41
muszę kiedyś wypróbowac :)
rakow2
rakow2 07.06.2011 17:10
poważna sprawa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat