Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
główka czosnku
1
Przepis i sposób przygotowania pieczony czosnek
2. Obciąć górę główki czosnku tak aby zostały odkryte pojedyncze ząbki.
3. Przyciąć na równo stronę od korzenia i umieścić główkę w opiekaczu do czosnku ROMERTOPF stroną od korzenia do dołu.
4. Posmarować masłem lub spryskać oliwą z oliwek. Posypać oregano i doprawić solą i pieprzem.
5. Zamknąć pokrywkę opiekacza do czosnku ROMERTOPF. Wstawić opiekacz do piekarnika rozgrzanego do 200 ºC i opiekać w tej temperaturze przez około 30 minut.
6. Po zakończeniu opiekania ząbki czosnku dają się łatwo wyciskać z główki. Podawać ze świeżym chlebem zapiekanym pod koniec zapiekania czosnku w piekarniku.
Komentarze (2)