Piana z białek - jak dobrze ubić?

Piana z białek - jak dobrze ubić?

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białek jaj kurzych

    kilka
  • szczypty soli

    1-2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

puszysta, biała, sztywna...taka powinna być!

Chodzi o to żeby w białki wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Nie ma znaczenia czy robimy to trzepaczką ręczną czy mikserem aczkolwiek drugie urządzenie jest wygodniejsze. Jajka należy umyć dokładnie w ciepłej, bieżącej wodzie i sparzyć przez kilka sekund wrzątkiem. Aby ubić dobrze pianę z białek musimy starannie oddzielić białka od żółtek. Trzeba to zrobić na prawdę dokładnie bo najmniejsza drobina żółtka spowoduje, że białka źle się ubiją. A dlaczego? Dlatego, że tłuszcz zawarty w żółtku będzie niszczył powstające bąbelki. Z tego samego powodu trzeba ubijać pianę w idealnie czystym naczyniu, najlepiej stalowym lub szklanym - dla pewności można przetrzeć je niewielką ilością soku z cytryny i osuszyć czystym ręcznikiem papierowym - kwas rozpuści ewentualne resztki tłuszczu. Temperatura białek nie jest tak ważna, niektórzy zalecają ubijanie białek dobrze schłodzonych, ale nie ma to uzasadnienia. Dobrze jest jednak dodać do białek szczyptę soli i ubijać (ja używam miksera) najpierw na małych obrotach do spienienia a potem zwiększyć obroty i ubijać aż piana będzie sztywna, bielusieńka i lśniąca. Cukier lub np. proszek budyniowy(jeśli jest w przepisie do którego dodajemy pianę) dosypuje się stopniowo pod koniec ubijania i ubija aż do jego rozpuszczenia. Pianę ubijamy bezpośrednio przed użyciem ponieważ odstawiona, nawet do lodówki, traci na puszystości i nie da się ubić jej ponownie na tak sztywno.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wiesiek513 23.06.2017 17:47
Przepis, bardzo dobry.
wiesiek513 23.06.2017 17:44
Przykro patrzeć na tak wyuzdane komentarze na temat nie związany z przepisem.Szanowne panie ,komentujcie wtedy ,kiedy wypróbujecie przepis. Jak kobiety, mogą komentarzem dziwnym ,obrzydzić swoją osobowość.Przykre.
SmacznaPyza 31.12.2013 18:27
no nie, to nie o taką pianę chodzi, ojczulku
SmacznaPyza 26.12.2013 18:11
bzdurne to są Twoje komentarze
Smaczna_B 21.12.2013 16:38
i to ma być przepis? bzdura totalna
wulkanxd 01.08.2012 09:09
sól przedłuża ubijanie białek,jedynie zabija bakterie
wulkanxd 31.07.2012 13:22
to nie jest przepis ,tylko porada ...
SmacznaPyza 04.03.2012 18:11
no widzisz Aleksandra, Ty nawet chyba nie przeczytałaś bo o śmietanie tu nie ma ani słowa :)))
Aleksandra22 03.03.2012 18:52
Ależ szałowy "przepis", po prostu mistrzostwo świata w ubijaniu śmietany!
gosia47-47 17.10.2011 19:59
Heńka: ty krytykujesz mnie za coś że nie doprawiłam jakiegoś dania, i co nie mogłam tak zrobić, zrobiłam jak chciałam, twoje komentarze do przepisów wołają naprawdę o pomstę do nieba, są gorzej niż żenujące, wolę mieć żenujące niż naprawdę takie jak ty, i toczyć wojenną ścieżkę ze wszystkimi, swoim koleżankom piszesz wspaniałe, super a do innych się uczepisz jak możesz! Dawno cię u mnie nie było, nie po krytykowałaś nic, a dodałam kilka \"marnych\" przepisów!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat