Panierka PANKO

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczywo

    pszenne dowolna ilość
  • kajzerka

  • bagietka

  • bułka pszenna

    wrocławska / paryska
  • chleb tostowy

    pszenny
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miękki chleb pszenny (może być kilkudniowy, lekko czerstwy, ale nie suchy) pokroić w kromki i odkroić większość ciemnej skórki, zwłaszcza cały spód.

Przygotowane kromki pokroić w dość drobną kostkę i przełożyć do malaksera z nożem siekającym.
Rozdrabniać pulsacyjnie - stopniowo i cierpliwie, aż powstaną granulki wielkości ryżu lub nieco większe.

Dużą płytką blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia albo grubą alu-folią - wysypać cienką warstwę rozdrobnionej bułki i wsunąć do piekarnika (w połowie wysokości) - suszyć w temp. 120-130*C z termoobiegiem do czasu, aż panierka będzie zupełnie sucha. Można lekko uchylić drzwiczki wkładając w szczelinę drewnianą łyżkę.

Pozostawić do zupełnego ostygnięcia w otwartym piekarniku, a następnie przesypać do szczelnego pojemnika.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
slodkieniebo 14.12.2015 12:14
Do tej pory taką panierkę kupowałam w sklepie. Ten przepis z pewnością mi się przyda, aby przygotować ją w domu :)
Habibi 14.12.2015 10:36
Jest to domowy odpowiednik japońskiej gruboziarnistej pszennej panierki :)
agaK. 13.12.2015 22:33
Czyli panierka z pieczywa, dobry pomysł i może być smaczne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat