Przepis i sposób przygotowania na: Owocowe ciasto z pianką
Kroki postępowania
Biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
2 opakowania galaretki agrestowej
50 g masła
1/3 szklanki cukru
Masa jogurtowa:
1 jogurt naturalny 400 g
1 jogurt truskawkowy - 400 g
2 opakowania galaretki truskawkowej
250 ml gorącej wody
Pianka śmietankowa:
2 śmietany śnieżki
400 ml zimnego mleka
2 galaretki cytrynowe.
Dodatkowo;
Sos czekoladowy do lodów.
Pieczemy 35 minut w temp 160 stopni C.
Po upieczeniu studzimy,wyjmujemy z formy.
Formę wykładamy czystą folią tak by wystawała sporo za brzegi blaszki.
Wkładamy biszkopt z powrotem do formy.
Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce jarzynowej. Przekładamy do garnka zasypujemy cukrem, dodajemy masło .
Smażymy razem około 10 minut cały czas mieszając. Pod koniec wsypujemy proszek galaretki i rozpuszczamy ją w podsmażonymi jabłkami.
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 250 ml wody ,studzimy.
Mieszamy ,odstawiamy by masa zaczęła tężeć.
Chłodzimy 30 minut w lodówce by masa dobrze zastygła.
Bitą śmietanę miksujemy z 400 ml zimnego mleka.
Galaretki rozpuszczamy chwilę wcześniej by wystygła.
Wyrównujemy jej powierzchnię .
Ozdabiamy sosem czekoladowym.