Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Melon w aromatycznym syropie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

melon gallo bez skóry i pestek lub inna odmiana 2 kg
cukier kryształ 2 szkl.
cytryny do smaku
limonki do smaku
pomarańcza duża kwaśna

Porada

Tak przygotowany melon może być dodatkiem do deserów, koktajli czy herbaty. Syrop pięknie aromatyzuje wszelkie drinki, napoje bezalkoholowe czy zwykłą wodę mineralną.

Przepis i sposób przygotowania na: Melon w aromatycznym syropie

Miąższ melona oczyszczony z pestek i skóry pokroić w kostkę na jeden kęs.
Przełożyć owoce do dużej miski, posypać cukrem i jak najdokładniej wymieszać. Cytryny, limonki i pomarańczę wyszorować, osuszyć i zetrzeć skórkę wprost do owoców, po czym dolać sok wyciśnięty ze wszystkich owoców - ponownie przemieszać, miskę nakryć i pozostawić na kilka godzin w ciepłym miejscu.
Kiedy owoce puszczą sporo soku napełnić nimi niewielkie słoiki dopełniając syropem.
Zapasteryzować kilka minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak