Krokiety z włoską kapustą i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta włoska

    1/2 szt.
  • pieczarki

    500 g
  • cebula

    1 szt.
  • masło

    1-2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • naleśniki

  • mąka pszenna

    2 szkl.
  • mleko

    1 szkl.
  • woda

    1 szkl.
  • jajka

    2 szt.
  • sól

    szczypta
  • olej do smażenia

  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy do miski.
Dodajemy mleko, wodę, jajka oraz szczyptę soli i wszystko miksujemy lub ubijamy trzepaczką.
Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie, bez grudek. Ciasto odstawiamy na pół godziny.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i delikatnie spryskujemy olejem lub smarujemy skórką słoniny.
Ciasto nabieramy łyżką wazową i nalewamy na gorącą patelnię. Jeśli naleje nam się za dużo ciasta zlewamy go z powrotem do miski.
Smażymy z obu stron, po usmażeniu układamy jeden na drugim.

Kapustę włoską szatkujemy.
Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy kilka minut aż zmięknie, ale się nie rozgotuje. Odcedzamy.
Pieczarki i cebulę siekamy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i dodajemy masło, wrzucamy cebulę i szklimy.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekane pieczarki i razem przesmażamy.
Do przesmażonej cebuli z pieczarkami dodajemy odcedzoną kapustę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przesmażamy całość chwilkę.
Farsz lekko studzimy.

Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i składamy najpierw boki do środka, a następnie zwijamy, formując koperty.
Krokiety panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mufinka79 05.10.2013 18:21
Dziękuję za miłe komentarze :)
Mniam 05.10.2013 14:23
Jakie smakowite krokiety serwujesz.
aniagdz 05.10.2013 10:02
bardzo fajny przepis;)
Ola1984 04.10.2013 21:51
Chodzą za mną krokiety, zrobię niebawem ;)
marinia 04.10.2013 21:18
sama dobroć :)
noninka77 04.10.2013 21:04
dawno nie jadłam krokietów.....pychotka:)
junox 04.10.2013 20:35
takie bardzo lubię:)
Krzysztof15 04.10.2013 20:09
bardzo pyszny
Ela_K 04.10.2013 19:50
pychotka aż mi ślinka leci
Agata 04.10.2013 19:35
pyszności:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat