Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z włoską kapustą i pieczarkami
Dodajemy mleko, wodę, jajka oraz szczyptę soli i wszystko miksujemy lub ubijamy trzepaczką.
Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie, bez grudek. Ciasto odstawiamy na pół godziny.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i delikatnie spryskujemy olejem lub smarujemy skórką słoniny.
Ciasto nabieramy łyżką wazową i nalewamy na gorącą patelnię. Jeśli naleje nam się za dużo ciasta zlewamy go z powrotem do miski.
Smażymy z obu stron, po usmażeniu układamy jeden na drugim.
Kapustę włoską szatkujemy.
Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy kilka minut aż zmięknie, ale się nie rozgotuje. Odcedzamy.
Pieczarki i cebulę siekamy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i dodajemy masło, wrzucamy cebulę i szklimy.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekane pieczarki i razem przesmażamy.
Do przesmażonej cebuli z pieczarkami dodajemy odcedzoną kapustę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przesmażamy całość chwilkę.
Farsz lekko studzimy.
Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i składamy najpierw boki do środka, a następnie zwijamy, formując koperty.
Krokiety panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Smacznego!