Kluski śląskie buraczkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dkg ugotowanych ziemniaków

    30
  • łyżek mąki ziemniaczanej

    kilka
  • l wody + czubata łyżka soli

    1,5-2
  • burak ćwikłowy

    1 gotowany
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomysł podsunęła mi Bunia...myślę, że takie kolorowe kluski zje nawet największy niejadek :-)

Ziemniaki (bez skórki) zmielić w maszynce albo przycisnąć przez praskę. Buraczka obrać ze skórki, zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki jarzynowej. Połączyć dokładnie warzywa i ugnieść w miseczce. Nożem podzielić masę, na krzyż, na 4 równe części i jedną wyjąć łyżką, odłożyć na bok. W to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną - tyle, żeby zakryła cały ubytek, równo z powierzchnią + 1 czubata łyżka. Dodać z powrotem odłożoną część masy warzywnej i wyrobić gładkie ciasto. Rękami zwilżonymi zimną wodą albo oprószonymi mąką ziemniaczaną formować kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczać je lekko na dłoni i kciukiem robić zagłębienie na środku. Kluski wrzucać na mocno osolony wrzątek, zamieszać delikatnie łyżką, gotować ok.1-2 min. od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć. Mnie spasowały się doskonale z klopsikami w sosie chrzanowym, ale można je podać z jakimś innym mięsem i sosem. Dodałam dość dużo soli do gotowania ponieważ te kluski mają słodkawy smak od buraka i trzeba go zrównoważyć.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magda60 16.05.2012 09:30
bardzo pomyslowe
Magda60 16.05.2012 09:30
bardzo pomyslowe
Magda60 16.05.2012 09:29
bardzo pomyslowe
Karol P 08.01.2012 09:44
Fajne takie kolorowe
barbara11561 07.06.2011 09:23
Fantastyczne:)
Marzena34 04.05.2011 11:34
bardzo pomysłowe
irenka 11.04.2011 21:33
apetycznie wyglądają,muszę spróbować
SyMiki 18.02.2011 22:12
Super takich jeszcze nie robiłam,ale chyba jutro się skuszę i wypróbuję.
jogobella231 14.02.2011 17:44
SUPER
Neetka90 14.02.2011 15:39
Bardzo fajnie ci wyszło. Daję do ulubionych:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat