karmelówka nalewka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • spirytusu

    500 ml
  • wody

    400 ml
  • cukru

    30 g
  • orzechówki

    400 ml
  • suszonych śliwek

    1 garść
  • rodzynek

    1 garść
  • migdałów

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Migdały zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i siekamy. Następnie sparzamy śliwki i rodzynki. Wkładamy do słoika razem z migdałami i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na 2 tygodnie. Cukier zarumieniamy na karmel, dodajemy wodę i spirytus. Dodajemy orzechówkę. Przelewamy do butelek. Odtawiamy w ciemne i suche miejsce na kilka dni do przegryzienia się.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat