karmelówka nalewka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • spirytusu

    500 ml
  • wody

    400 ml
  • cukru

    30 g
  • orzechówki

    400 ml
  • suszonych śliwek

    1 garść
  • rodzynek

    1 garść
  • migdałów

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Migdały zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i siekamy. Następnie sparzamy śliwki i rodzynki. Wkładamy do słoika razem z migdałami i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na 2 tygodnie. Cukier zarumieniamy na karmel, dodajemy wodę i spirytus. Dodajemy orzechówkę. Przelewamy do butelek. Odtawiamy w ciemne i suche miejsce na kilka dni do przegryzienia się.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat