Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karmelówka nalewka

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spirytusu 500 ml
wody 400 ml
cukru 30 g
orzechówki 400 ml
suszonych śliwek 1 garść
rodzynek 1 garść
migdałów 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: karmelówka nalewka

Migdały zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i siekamy. Następnie sparzamy śliwki i rodzynki. Wkładamy do słoika razem z migdałami i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na 2 tygodnie. Cukier zarumieniamy na karmel, dodajemy wodę i spirytus. Dodajemy orzechówkę. Przelewamy do butelek. Odtawiamy w ciemne i suche miejsce na kilka dni do przegryzienia się.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak