Gyros z mielonego mięso wołowo-drobiowego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowe

    500 g
  • mięso mielone drobiowe

    500 g
  • Musztarda miodowa Prymat

    1-2 łyżeczki
  • chrzan ze słoika

    1-2 łyżeczki
  • olej

    1 łyżka
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • kumin

    mielony do smaku
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
  • kolendra mielona

    do smaku
  • cebula czerwona

    1 duża
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso wołowe i drobiowe (najlepiej z udek bez skóry) zmielić jak najdrobniej - dodać wszystkie przyprawy, musztardę, chrzan, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz olej - posolić do smaku i wyrobić z dodatkiem cebuli utartej na miazgę.

Z mięsa uformować możliwie cienki i długi wałek, nadziać na szpadkę od piekarnikowego grila i piec, aż mięso apetycznie zrumieni się ze wszystkich stron. Można też uformować mniejsze sztabki i upiec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub alu-folią. W trakcie pieczenia odwracać kilka razy.

Gotowe mięso pozostawić na kilkanaście minut, aby lekko przestygło, a następnie ostrym długim nożem pokroić w cienkie płatki.

Podawać z frytkami lub ryżem oraz ulubionymi surówkami, z dodatkiem sosu tzatziki, czosnkowego lub ostrego paprykowego.
Habibi
Mięso można też upiec na grillu układając niewielkie kawałki na aluminiowej tacy, aby za bardzo nie przeszło dymem i paliło się.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 24.01.2015 10:10
ciekawy przepis
ppaulina 06.09.2014 20:49
pyszne mięsko
Habibi 28.08.2014 13:05
Bardzo lubimy tak przygotowane mięsko - zawsze to jakaś odmiana od codzienności ;)
VioletoweKucharzenie 27.08.2014 19:37
uwielbiam!
gosia561 27.08.2014 15:18
taki grecki smak
Czyki 27.08.2014 15:04
Pyszne takie mięsko i jak smacznie podane :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat