Mięso umyć, osuszyć i pokroić na nieduże kawałki,bądz dużą kostkę.Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę wraz z cebulą i porem. Marchew i korzeń pietruszki pokroić w plasterki. Paprykę i dynię pokroić w półtora centymetrową kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Mięso indyka posolić, oprószyć łyżką czerwonej papryki, czosnku granulowanego i odrobiną pieprzu i chili, wymieszać. Mięso obtoczyć w 2 łyżkach mąki i wrzucić na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju. Indyka smażymy na złoty kolor i przekładamy w ciepłe miejsce.Na tę sama patelnię dodać 1 łyżkę oleju i podsmażać na złoto cebulę i pora z dodatkiem szczypty soli. Dorzucić paprykę, pieczarki, marchew, pietruszkę, całość wymieszać, oprószyć pieprzem, czosnkiem granulowanym i zalać 150 ml bulionu. Warzywa dusić ok. 5 minut, kiedy zaczną mięknąć dodać indyka i dynię. Wszystko dusić na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut do czasu kiedy dynia będzie miękka (należy uważać aby dynia nie rozgotowała się). Na koniec wlać 1 łyżkę mąki rozprowadzonej w wodzie oraz śmietanę. Wymieszać i gotować, aż sos zgęstnieje. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.Przed podaniem wsypać posiekana pietruszkę.