Gulasz z indyka z kurkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso gulaszowe z indyka

    500 g
  • mąka

    1 łyżka
  • oliwy z oliwek do smażenia

  • ząbki czosnku

    2 szt
  • cebula biała

    2 szt
  • sól

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Kminek mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • bulion

    500 ml
  • kurki

    500 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w nieduże kawałki. Obtaczamy w mieszance przypraw. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy mięso z przyprawami. Dodajemy łyżkę mąki pszennej a następnie poszatkowane w piórka cebule i czosnek posiekany w cienkie plasterki. Przesmażamy razem kilka minut a następnie podlewamy bulionem. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Kurki oczyszczamy lub szybko myjemy zimną wodą. Większe rozkrawamy na pół. Grzyby dodajemy do gulaszu i kontynuujemy duszenie jeszcze przez 10-12 minut. W razie potrzeby doprawiamy użytymi wcześniej przyprawami.
Serwujemy z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 09.09.2016 11:52
smaczny obiadek
Łukasz15 08.09.2016 23:11
Bardzo dobry
halina17 08.09.2016 21:52
Dobre danie.
KORAL 08.09.2016 21:43
Ale smaku narobiłaś :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat