Domowy smalec

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sadło wieprzowe

    2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sadło pokroić w kostkę, wrzucić do sporego garnka( takiego, w którym nie przywrze do spodu) i wstawić na mały ogień. Topić do momentu całkowitego stopienia i uzyskania brązowych kawałeczków sadła- skwarków. Topienie sadła trwa kilka godzin. Gotowy smalec rozlewamy do słoików. Taki domowy smalec jest na pewno lepszy od tego, który jest dostępny w sklepach.
Płynny smalec można przygotowywać z samymi skwarkami, ziołami, jabłkiem, czy cebulą. Należy jednak pamiętać, że cebula i jabłko zmniejszają jego trwałość.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 11.11.2012 09:13
dawno nie robiłam ...
kielcok1 09.12.2011 11:25
bardzo dobry na chleb
rakow2 02.05.2011 16:42
parę słoików by się przydało
pioge7 05.03.2011 16:20
ekstra
gosia47-47 18.11.2010 16:23
pycha
Dorota71 15.09.2010 13:42
swojskie = najlepsze
Iwusia 10.09.2010 10:14
Też kiedyś robiłam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat