Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chowder w stylu "Manhattan".

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

chowder 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Chowder w stylu "Manhattan".

Znowu mam problem z wpisaniem składników.Poprawiam kilka razy i stale pokazuje się komunikat o błędzie.
Zadziwiające, jak wiele najróżniejszych zup rybnych istnieje na świecie i jak wiele z nich stało się niemal narodowymi potrawami. Najbardziej znamienne to zupa z mięczaków i bouillabaisse. Dobrze znany jest chowder z małży ze śmietaną "New England". Ja proponuję bardzo smakowity, zawierający pomidory, chowder w stylu "Manhattan", oparty na krewetkach i łososiu.
Słowo "chowder" ,oznaczające rodzaj zupy, pochodzi od francuskiego chaudiere, dużego kociołka w którym tradycyjnie gotuje się zupę.

50g masła
3 plastry bekonu pokrojone na małe kawałki
2 posiekane cebule
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego w plasterkach
3 ziemniaki pokrojone w kostkę
1 litr wywaru z ryb lub z kurczaka
2 łyżeczki świeżego tymianku
3 plasterki świeżego imbiru
1 łyżeczka chilli
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
1 łyżka przecieru pomidorowego
puszka krojonych pomidorów
200 g (15-20)dużych świeżych krewetek
300 g świeżego łososia lub dorsza pokrojonego w kostkę
sól, pieprz, cukier do smaku
2 łyżki świeżej natki pietruszki

W dużym rondlu stopić masło i smażyć 5 min na małym ogniu bekon, cebulę, czosnek i seler naciowy, aż wszystko zmięknie, lecz nie przyrumieni się.
Następnie dodać ziemniaki, zalać wywarem i wsypać przyprawy oraz zioła. Pozostawić trochę skórki pomarańczy i natki pietruszki do posypania przed podaniem. Gotować na małym ogniu ,pod przykryciem 15 min.
W trakcie gotowania obrać krewetki, usunąć czarną żyłkę na grzbiecie.
Dodać do rondla pomidory i przecier, zagotować.
Dodać kawałki ryb i krewetki, gotować na małym ogniu 3 min.
Doprawić do smaku, na talerzu posypać otartą skórką i natką pietruszki.
Chowder powinien być lekko pikantny, a bardzo intrygujący jest dodatek skórki pomarańczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 18.04.2017 07:10
kuszaco wyglada ta zupa
Ola1984 05.10.2013 20:42
Piękny kolor i bardzo apetyczne danie :)
alaaa 05.10.2013 20:00
apetycznie to wygląda
Megg 05.10.2013 18:39
prezentuje się wyśmienicie
Aleksandra/Olcia 05.10.2013 18:32
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak