Do kanapek, do obiadu, czy po prostu – jako przekąska… Polacy kochają ogóreczki konserwowe i każdy ma swój ulubiony sposób ich podawania. Nic dziwnego – to bardzo uniwersalny produkt z dziesiątkami zastosowań. Ogóreczki konserwowe można wykorzystać do zrobienia różnych przekąsek. Jak je podawać? Oto 5 sposobów przygotowania ogórków korniszonów. Wypróbujcie je we własnej kuchni.
1. Minikorniszony – dodatek do dań
Ziemniaki, kotlet schabowy i korniszony – to chyba najbardziej oczywisty zestaw z ogórkami ze słoika. Często pojawiają się one również na kanapkach czy zapiekankach. Nie obędzie się bez nich żaden dobry burger, zarówno serwowany w restauracji, jak i domowej roboty. Jako dodatek do dań korniszonki świetnie komponują się z różnymi rodzajami mięsa.
W spiżarni miłośników pikantnej kuchni nie może zabraknąć ogóreczków z chili Smak. Delikatna słodycz korniszonów łączy się tutaj z papryczką chili, tworząc bardzo smaczną i ciekawą kompozycję. Ostre ogóreczki podkręcą smak Waszych potraw i dodadzą im charakteru. Są świetne do dań street foodu.
2. Ogóreczki jako przekąska na imprezę
Jeśli lubicie tradycyjne smaki, wybierzcie klasyczne ogóreczki konserwowe Smak. Zalewa z odpowiednią proporcją składników – wody, cukru, octu i gorczycy gwarantuje delikatny i bardzo przyjemny smak. Te ogóreczki to obowiązkowy punkt w imprezowym menu. Kolejna propozycja na spotkanie ze znajomymi lub rodzinny zjazd to ogóreczki z czosnkiem Smak. Są wzbogacone o dodatkową, ostrzejszą nutę. Idealnie pasują np. do śledzia.
3. Sałatki z ogóreczkami konserwowymi
Trudno wyobrazić sobie tradycyjną sałatkę jarzynową bez korniszonów. W tym przypadku warto wybrać klasyczne ogóreczki konserwowe. Wzmocnią i dopełnią smak całości. Ogóreczki to również ciekawy akcent w wielu innych wariantach. Spotkacie je w przepisach na sałatki z tuńczykiem, kurczakiem i w różnego typu makaronowych kompozycjach sałatkowych.
4. Makarony z dodatkiem ogóreczków
Choć to zapewne mniej oczywiste zastosowanie, korniszonki świetnie pasują do makaronów. Spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym zyska ciekawy smak, jeśli dodacie kilka drobno pokrojonych ogóreczków. Kiedy macie ochotę na sycący obiad, ale nie chcecie spędzać długich godzin w kuchni, wybierzcie zapiekankę makaronową i dodajcie do niej korniszony.
5. Ogórki konserwowe jako baza do sosów i past
Ogóreczki można wykorzystać również jako bazę do sosów. Pokrojone w drobną kostkę z dodatkiem cebuli, majonezu i odrobiny musztardy doskonale smakują np. z piersią kurczaka. Korniszony stanowią również składnik past do smarowania kanapek, np. jajecznej. Taka pasta to banalnie prosty sposób na smaczne śniadanie. Ugotowane i rozdrobnione widelcem jajka łączymy z drobno posiekanymi ogóreczkami i cebulą, łyżką majonezu lub jogurtu naturalnego. Solimy i pieprzymy do smaku, mieszamy całość i gotowe.