Jak ugotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka w smaku?

3 tygodnie temu
Jak ugotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka w smaku?

Kasza jaglana ma mnóstwo zalet. Odpowiednio przygotowana nie tylko jest smaczna, ale ma także sporo dobrych wartości odżywczych. Zawiera witaminy B i E poprawiające między innymi koncentrację oraz pamięć. Dostarcza nam również krzemionki, przydatnej, gdy chcemy zadbać o stan naszych włosów i paznokci.

Idealnie ugotowana kasza jaglana może być świetnym dodatkiem lub bazą do wielu dań. Jak sprawić, aby miała doskonałą konsystencję?

Zaczynamy od prażenia kaszy na suchej patelni. Następnie płuczemy ją w zimnej wodzie i przelewamy wrzątkiem. Tak przygotowaną wrzucamy do garnka z wodą. Odpowiednie proporcja to 2,5 szklanki wody na szklankę kaszy. Wstawiamy ją na mały ogień, dodajemy odrobinę soli i oleju, następnie przykrywamy garnek pokrywką i czekamy, aż kasza całkowicie wchłonie wodę. Dopiero wtedy wyłączamy gaz i odstawiamy garnek na około 10-15 minut w ciepłe miejsce. Kasza jest gotowa do spożycia - w wersji słodkiej lub słonej.

Udostepnij:
prymat