Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulka marynowana – 3 pomysły, jak ją wykorzystać?

Cebulka marynowana – 3 pomysły, jak ją wykorzystać?

Cebulka marynowana jest bardzo delikatna, ale charakterystyczna w smaku, chrupka i słodka. Ten oryginalny dodatek do dań świetnie komponuje się z wieloma innymi składnikami. Można jej używać do sałatek, sosów do makaronu, szaszłyków… Także solo stanowi idealną przekąskę, np. na imprezę. Oto garść pomysłów na wykorzystanie cebulki marynowanej – do czego ją użyć?

Sałatka w słoiku na lunch

Sałatka z cebulką marynowaną to nasza propozycja na lunch do pracy lub szkoły. Można ją  zabrać ze sobą w słoiku i cieszyć się pysznym smakiem poza domem. O ile zazwyczaj w daniach przygotowywanych do pracy staramy się unikać cebuli ze względu na jej intensywny zapach, o tyle cebulki marynowane można zjeść w każdych okolicznościach.

Sałatka jest lekka, zdrowa i bardzo kolorowa, dlatego cieszy nie tylko podniebienie, ale i oko. Sposób jej przygotowania jest bardzo prosty. Paprykę, ogórek oraz cukinię kroimy w bardzo cienkie paski. Możemy użyć w tym celu mandoliny. Warzywa łączymy z cebulką perłową marynowaną Smak i minikulkami mozzarelli. Następnie w słoiku, w którym znajdzie się sałatka, przygotowujemy prosty sos (mieszamy oliwę, zioła włoskie, sól i pieprz), a następnie przekładamy warzywa i ser. Przed podaniem słoik warto odwrócić do góry dnem, dzięki czemu sos połączy się z pozostałymi składnikami.

Szaszłyki wege z pieczarkami, cukinią i cebulką złocistą

Szaszłyki z cebulką można ugrillować lub upiec w piekarniku. Stanowią one ciekawy dodatek do dań, głównie mięs. Złocista cebulka wygląda bardzo apetycznie i nadaje szaszłykom ciekawy smak. Przygotowanie tej przekąski nie powinno zająć więcej niż kilka minut, warto jednak pamiętać o zamarynowaniu w oliwie z przyprawami pieczarek i cukinii przez ok. pół godziny. Po tym czasie pozostaje jedynie nadziać na długie patyczki grzyby, cukinię oraz cebulkę złocistą Smak, a następnie wszystko upiec bądź ugrillować.

Grzanki z serami i marynowaną cebulką

Grzanki kochają wszyscy, i dorośli i dzieci. W wersji z marynowaną cebulką i ostrym sosem stają się bardziej wykwintne i z pewnością zaskakują smakiem, a także kompozycją składników.

Zaczynamy od przygotowania sosu. Przekrawamy 10 cebulek perłowych marynowanych Smak, dodajemy do nich 2 łyżki majonezu i 1 łyżkę musztardy pomidorowej. Aby przygotować grzanki, warto zaopatrzyć się w trzy rodzaje pieczywa (ciabattę, chałkę, ciemny chleb). Kromki krótko grillujemy na patelni, a następnie na każdej z nich układamy kawałki sera. Na ciabattę powinna trafić gorgonzola, na chałkę – kozi ser, a na ciemny chleb – cheddar. Grzanki podpiekamy w 180 stopniach Celsjusza, aż ser się roztopi. Chrupiące kromki podajemy z sosem z cebulkami. Dodatkowo do grzanki z kozim serem możemy podać żurawinę Smak.

Taka przekąska z pewnością może się znaleźć w menu na domowe przyjęcie, podobnie jak np. sałatka z cebulką marynowaną i makaronem czy koreczki na imprezę.

Więcej przepisów i inspiracji na dania z marynowanymi cebulkami znajdziecie na blogu Doradca smaku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak