Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraki - jak piec, jak doprawiać, jakie zrobić z nich dania

Buraki - niezwykle zdrowe i niedrogie warzywo. Jak je piec, żeby uzyskać głęboki smak? Jakie przyprawy pasują do buraków? Co można zrobić z buraków oprócz barszczu i sałatki?

Co poza barszczem można zrobić z buraków?

Buraki - zdrowe, wartościowe warzywo. Ponadto można z nich przyrządzić naprawdę mnóstwo dań - sałatki, przekąski, zupy, tarty, ciasta... Chyba najbardziej znanym daniem, w którym główną rolę grają buraki, jest barszcz. W wersji bezmięsnej, czyli wigilijny lub obiadowej – barszcz czysty z krokietem, zabielany lub barszcz ukraiński. Żeby jednak zrobić pyszny barszcz potrzebny jest zakwas z buraków. Jak zrobić zakwas z buraków? Nic prostszego – wyszorowane i pokrojone buraki, 2-3 ząbki czosnku i sól zalej przegotowaną, letnią wodą. Przepis na zakwas znajdziesz w tym linku.

Jednak z buraków można zrobić coś więcej niż barszcz. Można je upiec i wykorzystać do: sałatek, tarty, smoothie. Jak upiec buraki i jak je doprawić, żeby wydobyć ich głęboki smak i słodycz, pokazuje w tym filmie Daria Ładocha. Koniecznie wypróbuj ten sposób – jest świetny!

Jak przyprawiać buraki?

Do buraków pasuje wiele przypraw, jednak ich smak najlepiej będzie się komponował z:

  • czosnkiem (w sałatkach, tartach)
  • tymiankiem (dodaj do pieczonych lub do sałatek)
  • pieprzem czarnym (w barszczu i sałtce)
  • pieprzem cytrynowym (dodaj do pieczonych)
  • majerankiem (w barszczu)

 

Przepis na kaszotto buraczane

Składniki:

  • 2 buraki
  • 1/4 szklanki kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 50 g parmezanu
  • garść baby-szpinaku

Przygotowanie:

Buraki upiecz zawinięte w folię aluminiową, w temperaturze 190 stopni, przez około godzinę. Następnie odbierz je i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, a po chwili dodaj cebulę i czosnek. Smaż mieszając, aż warzywa się zeszklą. Dodaj kaszę i buraki, smaż jeszcze przez chwilę. Całość podlewaj niewielką ilością bulionu. Gotuj do wchłonięcia płynu przez kaszę. Czynność powtórz, aż do całkowitego wchłonięcia się bulionu. Na koniec całość mieszamy, dodając łyżkę masła. Danie przed podaniem posypujemy startym parmezanem, a na wierzchu układamy garść szpinaku.

Więcej przepisów z burakami w roli głównej znajdziesz >>>pod linkiem<<<

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak