Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podroby - wątróbka

Nie każdy za nimi przepada, jednakże przyrządzony w prawidłowy sposób są naprawdę smaczne!

WĄTRÓBKA - jedni za nią przepadają, inni ją nienawidzą. U mnie w rodzinie jest podobnie - mąż uwielbia, ja niezbytnio.

Dostępna jest wątróbka drobiowa i wieprzowa. U mnie w domu za tą drobiową bardziej przepadają.

Jest ona bardzo zdrowa, polecana szczególnie osobom aktywnym:

- w 100g porcji wątróbki drobiowej znajduje się 10mg żelaza

- w 100g porcji znajduje się ponad 3,5mg cynku (niezbędny do utrzymania w dobrej kondycji układu immunologicznego)

- w 100g porcji jest około 19g białka

- jest źródłem witamin z gr B

Jaki jest sekret jej smacznego przyrządzenia? Otóż oczyszcza się ją, obtacza w mące pszennej i kolejno smaży - lecz aby była krucha w smaku, należy ją krótko smażyć, zbyt długi czas spowoduje że stanie się ona twarda - niesmaczna.

Ważny jest również fakt, że soli się ją dopiero pod koniec smażenia - dzięki temu zabiegowi będzie jędrna, krucha i smaczna. Gdy posolimy wcześniej na pewno będzie twarda.

Mój przepis na smaczną wątróbkę z cebulką: (porcja dla 2 osób)

400g wątróbki z indyka
1/2 szklanki mąki pszennej
2 cebule
sól do smaku
tłuszcz do smażenia

Wątróbkę oczyścić i przekroić każdą na połowę. Podroby - wątróbka

Wątróbkę wrzucić na patelnię na rozgrzany tłuszcz, dodać cebulę pokrojoną w piórka, obsmażyć z każdej strony po 10 min. Pod koniec smażenia posolić. Podroby - wątróbka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak