Ryby są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Ryby są źródłem pełnowartościowego białka, witaminy D, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych tj.: jod, selen, fluor, magnez, wapń.
Niestety wielu z nas nie docenia ich wartości odżywczych, zaleca się ich spożywanie 1-2 razy w tygodniu.
Zalety spożywania ryb to m.in:
- ryby dbają o serce, obniżają poziom „złego” cholesterolu
- poprawiają pamięć
- wspomagają pracę układu nerwowego
- obniżają ryzyko nowotworów
Propozycje na pyszny obiad z rybą w roli głównej:
Morszczuk z serem żółtym w ziołach
3 płaty morszczuka
6 plasterków sera żółtego
2 jajka
mąka pszenna i bułka tarta do panierki
sól i zioła prowansalskie do smaku
tłuszcz do smażenia
Każdy płat morszczuka przeciąć na połowę, osolić i posypać ziołami prowansalskimi. Jajka rozbełtać, każdy plasterek sera najpierw zamoczyć w jajku, położyć na płat ryby i panierować w mące, jajku i bułce tartej. Postąpić tak z każdymi płatami ryby. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć opanierowane ryby, dodać tłuszcz i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 30 min.
Sola w warzywach z piekarnika
2 płaty soli
1 pomidor malinowy
1/2 cukinii
1/2 marchewki
1/3 pora
6 plasterków cytryny pokrojone w półplasterki (można użyć limonki)
odrobina oleju rzepakowego
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w półplasterki, przysmażyć na oleju. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Płat soli ułożyć na wysmarowanej olejem folii aluminiowej, obsypać z obu stron solą i pieprzem. Na wierzch nałożyć usmażone warzywa, a kolejno na przemian plasterki pomidora i cytryny. Solę dokładnie zawinąć w folię - najpierw z lewej strony folię zwinąć w prawo, a kolejno zawijać tak by rybka była szczelnie zawinięta w folię. Rybkę piec w 180 st C ok 15 minut.
Morszczuk z piekarnika
1 płat morszczuka mrożonego
5 pomidorków koktajlowych
łyżka oleju rzepakowego
pieprz cytrynowy i sól do smaku
Rozmrożony płat morszczuka przekroić na pół, obsypać z obu stron solą i pieprzem cytrynowym. Każdy płat ryby położyć pośrodku foli aluminiowej posmarowanej olejem. Pomidorki pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu ryby. Folię aluminiowa złożyć tak aby przykryć nią rybę, zaczynając od prawej strony folię szczelnie zawijać, podobnie postąpić z folią po bokach. Rybę włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st C i piec ok 20 min.
Propozycja na kolację:
5-6 płatów mrożonych morszczuka
2 marchewki
2 pietruszki korzeń
½ selera
1/3 pora
3/4 szklanki zimnej wody
½ szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mleka
6 łyżek mąki pszennej
1 jajko
Szczypta soli
Składniki ciasta naleśnikowego dobrze wymieszać. Płaty morszczuka osolić i posypać pieprzem, dodać do ciasta naleśnikowego. Smażyć na rozgrzanym oleju. Marchew, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach wraz z porem pokrojonym w półplasterki, smażyć na oleju, dodać masło. Gdy warzywa będą miękkie wlać wodę i olej oraz dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i przyprawić do smaku. Przekładać w naczyniu warzywa, ryba, warzywa.
Pasta z tuńczyka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym (170g)
1/2 czerwonej cebuli
2 jajka ugotowane na twardo
1 łyżeczka musztardy
2-3 łyżeczki majonezu
sól, pieprz do smaku
Tuńczyka osączyć z zalewy, pognieść za pomocą widelca. Dodać pokrojone w drobną kostkę jajka i cebulę. Składniki połączyć z majonezem i musztardą, doprawić do smaku.
Tatar ze śledzia na serowych grzankach
Tatar:
4 pojedyncze płaty śledziowe w zalewie wiejskiej
2-3 ogórki konserwowe
1 cebula
1-2 łyżki oleju rzepakowego
Kilka gałązek zielonej pietruszki
Kilka gałązek koperku świeżego
Sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Grzanki serowe:
Wek pszenny krojony
10 dag sera żółtego
Płaty śledziowe, cebulę i ogórki konserwowe pokroić w bardzo drobną kostkę. Dodać olej rzepakowy, drobno posiekaną pietruszkę i koperek, doprawić do smaku, wymieszać.
Grzanki serowe: kromki weka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać z wierzchu serem żółtym startym na drobnych oczkach. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C, zapiekać do momentu roztopienia się sera. Gorące grzanki podawać z tatarem śledziowym.
Tosty z tuńczykiem
Kromki chleba tostowego
Pasta z tuńczyka:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 długiego ogórka zielonego
1/2 papryki czerwonej
1/2 cebuli
3 płaskie łyżeczki majonezu
1-2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz do smaku
Tuńczyka odsączyć z zalewy, dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę, cebulę, ogórek i posiekany drobno koperek, połączyć z majonezem i doprawić do smaku.
Kromki chleba włożyć do opiekacza, ciepłe posmarować pastą z tuńczyka.