Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe torty

Piekę je na szczególne uroczystości, choć wydają się być pracochłonne, robię je ekspresowo.

Moja rodzina nie wyobraża sobie uroczystości rodzinnej bez wykonanego przeze mnie tortu. Ja torty nauczyłam piec się pod okiem babci – uważam że to ona jest mistrzem w tej dziedzinie. Podpatrywałam ją gdy byłam dzieckiem, bardzo mnie to fascynowało, zapisywałam przepisy na poszczególne „piętra” tortu. Teraz rola się odwróciła, to ja mogę cieszyć jej oko i podniebienie i piekę dla niej.

Torty mogą mieć różne kształty, jakie sobie tylko zażyczymy: koła, prostokąty, kwadraty lub inne postacie.

Moje torty zazwyczaj składają się z:

- Biszkoptu jasnego, ciemnego lub kokosowego

- krem maślany

- krem śmietankowy

- owoce sezonowe

- owoce z puszki np. brzoskwinie, ananasy

- galaretki

Przedstawiam kilka moich propozycji, pozycje można mieszać wedle swojego upodobania:

Biszkopt jasny:
8 jaj
8 łyżek cukru kryształ
8 łyżek mąki pszennej

Białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do okrągłej blaszki o średnicy 25cm, wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 40 min. Ciepły biszkopt wyjąć z blaszki, gdy przestygnie przekroić na połowę. Domowe torty

Biszkopt kokosowy:
5 białek
1 szklanka cukru kryształ
25 dag kokosu
papier do pieczenia

Białka ubić z cukrem, pod koniec wsypać kokos i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Masę wyłożyć do okrągłej blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st C ok 40 min.

Domowe torty

Masa ananasowa:
2 kostki masła
1 kostka margaryny Palma
3 jajka
12 łyżek cukru kryształ
Spirytus do smaku
1 puszka ananasów

Jajka ubić wraz z cukrem na zimno ok 10 min, po czym ubijać nad gorącą parą ok 5 min i kolejno kilka minut na zimno, masę jajeczna przestudzić. Margarynę wraz z masłem utrzeć, najlepiej w makutrze). Dodawać po łyżce masy jajecznej, cały czas ucierając, dodawać delikatnie ucierając spirytus do smaku. Ubrać ok 8 kopiatych łyżek masy do osobnej miseczki (do dekoracji tortu) Do masy dodać pokrojone w drobną kostkę ananasy, delikatnie wymieszać. Domowe torty

PRZEŁOŻENIE TORTU:

Spód biszkoptu jasnego ułożyć na paterze, wyłożyć na nim połowę masy ananasowej, kolejno ułożyć biszkopt kokosowy (układamy do góry papierem do pieczenia i kolejno go ściągamy), wysmarować pozostałą częścią masy ananasowej i przykryć wierzchem jasnego biszkoptu. Odłożoną masą wysmarować brzegi tortu a kolejno obsypać pokruszonymi w blenderze biszkoptami. Pozostałą masę przełożyć do szprycy dekoracyjnej i wykonać różyczki na brzegu tortu. Kawałki czekolady gorzkiej przełożyć do garnuszka, dodać 5 łyżek zimnej wody i rozpuścić. Czekoladę rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować tort truskawkami wedle uznania. Domowe torty

TORCIK KRYSZTAŁEK

Biszkopt z 3 jaj:
3 jajka
3 łyżki cukru kryształ
3 łyżki mąki pszennej

żółtka oddzielić od białek. Białka lekko ubić, po czym stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, gdy będzie ubite, dodawać po 1 żółtku, nadal ubijając. Kolejno przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Masę wylać do okrągłej blaszki o średnicy 21cm, wysmarowanej margaryną (tylko spód). Piec w temp 180 st C ok 25-30 min. Ciepły wyjąć z blaszki.

Krem śmietankowy:
500ml śmietany kremówki
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
5 łyżek letniej wody
1 śmietan fix
Żelatynę wsypać do małego garnuszka, zalać letnią wodą i pozostawić na 5min do napęcznienia. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier puder i śmietan fix. Żelatynę następnie rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kilka łyżek ubitej śmietany, w celu zahartowania jej i dodać do reszty ubitej śmietany, chwilę miksując na niskich obrotach.

1 galaretka wiśniowa
1 galaretka brzoskwiniowa

Każdą z galaretek rozpuścić w 300ml wrzątku, wylać do talerza głębokiego. Gdy stężeje pokroić w kostkę. Do ubitej śmietany dodać pokrojone w kostkę galaretki, delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć biszkopt. Wlać krem śmietankowy, wygładzić. Schłodzić w lodówce. Domowe torty

TORT ŚMIETANKOWY Z TRUSKAWKAMI

Biszkopt jasny:
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
tłuszcz do wysmarowania blaszki

białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do okrągłej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 20-25 min

Krem śmietankowy:
0,5 litra kremówki 36%
250 gram serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek letniej wody
2 łyżeczki żelatyny

żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach letniej wody, pozostawić na ok 5 min do napęcznienia. Zimną kremówkę ubić, dodawać serek mascarpone cały czas ubijając, pod koniec dodac cukier puder. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kilka łyżek ubitej śmietany, w celu zahartowania i dodać do masy śmietankowej. Krem podzielić na 3 części.

Pozostałe składniki:
400g truskawek
3-4 kostki czekolady gorzkiej
190g dżemu truskawkowego
Kokos do dekoracji

Biszkopt przekroić na połowę, posmarować dżemem truskawkowym. Wysmarować 1 część kremu i ułożyć truskawki, ponownie wyłożyć 2 część kremu. Czekoladę potrzeć na drobnych oczkach i posypać krem. Wyłożyć wierzch biszkoptu. Wierzch i boki wysmarować kremem. Za pomocą szklanki wykonać półkola na boku tortu, środek wysypać startą gorzką czekoladą. Udekorować truskawkami wedle uznania.Domowe torty

TORCIK MURZYNEK BAMBO

Ciasto:
- 4 jajka
- kostka margaryny
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
- cukier waniliowy
- 1,5 szklanki. mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru kryształ
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę + mleko + cukier + kakao i cukier waniliowy rozpuścić. Ostudzić. Wbijać kolejno po 1 żółtku, wymieszać. Przesiewać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas ucierając. Białka ubić i wymieszać delikatnie z powstałą masą. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem (tylko spód)okrągłą blaszkę o średnicy 25cm. Piec w piekarniku 180 st C ok 1h. Po ostudzeniu ciasto przekroić wzdłuż na połowę.

Krem:
- 1/2 l mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka margaryny
Z 1/2l mleka odlać 1/2 szklanki. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do 1/2 szklanki mleka dodać: 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać dokładnie i wlać do gotującego się mleka, chwile pogotować, ostudzić. Kostkę margaryny utrzeć dodając po trochu przestudzony budyń. Z powstałego kremu odłożyć ok 3-4 łyżki do dekoracji tortu.


1 galaretka wiśniowa - rozpuścić w 500ml wrzątku, zimną włożyć do lodówki.

Blaszkę wyłożyć folią aluminiową, ułożyć spód murzynka. Wyłożyć masę budyniową, wygładzić. Na krem ułożyć górną warstwę murzynka. Na wierzch wylać tężejąca zimną galaretkę. Schłodzić w lodówce. Ciasto wyjąć z blaszki, boki obsmarować masą. Udekorować kremem. Domowe tortyDomowe torty

Zachęcam do domowych tortów!

anka1988 27.01.2017 22:00
dziękuję :)
VioletoweKucharzenie 22.01.2017 19:31
pyszne torciki Aniu :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak