Cukru brzozowego używa się w taki sam sposób, co zwykły cukier.
Nadaje się on do przygotowywania deserów na zimno, pieczonych ciast i ciasteczek.
Produkty z cukrem brzozowym można mrozić i gotować.
Zalety:
- jest naturalny i nie fermentuje w przewodzie pokarmowym
- dostarcza 40% mniej kalorii - niż biały cukier
- ma wielokrotnie niższy indeks glikemiczny - niż inne substancje słodzące i może być stosowany przez diabetyków
- nie uzależnia
- produkty z cukrem brzozowym przez dłuższy czas dają uczucie sytości
- ma działanie antybakteryjne i ogranicza rozwój "złych" mikroustrojów, np. Helicobacter pylorii i grzybów Candida
- pomaga w dbaniu o higienę jamy ustnej - likwiduje nieświeży oddech, zapobiega i redukuje niewielkie ubytki próchnicze
- pomaga w przyswajaniu wapnia - dobrze wpływa na mineralizację kości
- poprawia przemianę materii i jest łatwo przyswajalny