Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Olej kokosowy - rafinowany czy nie?

Olej kokosowy pozyskuje się z miąższu kokosa i jest uważany za najzdrowszy olej na ziemi. Dzięki swoim niezwykłym i wszechstronnym właściwościach pielęgnacyjno-zdrowotnym - znalazł szerokie zastosowanie w kuchni i kosmetyce.

Właściwości zdrowotne:


Nie będę dokładnie wszystkiego opisywała, więc poniższe informacje przedstawię w skrócie.

Olej kokosowy - a odchudzanie.

Brazylijscy naukowcy udowodnili, że spożywanie oleju kokosowego zmniejsza BMI i obwód w talii.

Wyżej wspomniane trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT) po dostaniu się do organizmu nie zostają zamienione w tkankę tłuszczową, a od razu wykorzystywane są do produkcji energii, czyli przyśpieszają tempo przemiany energii.

Co to oznacza?

Jeśli zjemy posiłek z olejem kokosowym - szybciej spalimy zbędne kalorie.

Dodatkowo olej kokosowy jest bardzo sycący, dzięki czemu na długo zaspokaja głów i sprawie, że podjadanie między posiłkami jest zbędne.

Olej kokosowy - a układ krążenia.

Olej kokosowy zmniejsza otyłość brzuszną, więc i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób, które są z nią związane.

Podwyższa od "dobry" cholesterol - kosztem obniżenia jego "złej" frakcji LDL.

Oznacza to, że obniża ryzyko rozwoju miażdżycy, czyli właśnie chorób serca.

Olej kokosowy - a cukrzyca.

Olej kokosowy reguluje poziom cukru we krwi.

Olej kokosowy dla sportowców.

Trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT) szybko zmieniają się w energię, która jest potrzebna mięśniom podczas uprawiania sportu.

Pomagają budować masę mięśniową, ponieważ ograniczają odkładanie się tkanki tłuszczowej.

Olej kokosowy na demencję.

Naukowcy udowodnili, że spożywanie oleju kokosowego zwiększa stężenie ciał ketonowych w mózgu.


Olej kokosowy jako antybiotyk.

Olej kokosowy składa się z kwasu laurowego, który ma silne działanie antybakteryjne, wiruso- i grzybobójcze. Naukowcy odkryli, że olej kokosowy skutecznie hamuje rozwój szkodliwych bakterii, które są przyczyną próchnicy i infekcji jamy ustnej.

Potrafi też zwalczyć gronkowca złocistego (częsta przyczyną chorób skóry) i grzyby z rodziny Candida.


Olej kokosowy w kosmetyce:


Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym głęboko wnikają w skórę, dzięki czemu staje się ona odżywiona, nawilżona i bardziej wygładzona.

Udowodniono, iż olej kokosowy chroni też skórę przed słońcem - mając podobne działanie do kremu z filtrem SPF 10.

Dzięki wspomnianemu kwasowi laurowemu - zwalcza także trądzik.

Wystarczy wmasować go w problematyczne partie skóry lub systematycznie dodawać do posiłków.

Idealnie sprawdzi się w przypadku suchych włosów, ponieważ jego cząsteczki przenikają głęboko w strukturę włosa.

Ma też właściwości wybielające zęby.

Na jego bazie można przyrządzić pastę do zębów. Wystarczy dodać odrobinę sody oczyszczonej i opcjonalnie olejek miętowy.

(Osobiście olejem płucze jamę ustną, co sprawiło zdrowsze dziąsła.)


Olej kokosowy w kuchni:

 

Olej kokosowy można używać tak jak masła.

Dodatkowo na jego bazie przyrządza się przepyszne desery, kremy, ciasta i ciasteczka.

Chociaż w wersji wytrawnej również jest smakowity - kto jak lubi.

Olej ten rozpuszcza się w temperaturze około 26 stopni C, więc bez problemu doskonale sprawdzi się w dressingach i sosach sałatkowych.

 

Olej kokosowy rafinowany - a nierafinowany:


Jak go rozpoznać i czym się różni?

Moje spostrzeżenia:


Cena:

Olej rafinowany jest dwukrotnie droższy za taką samą pojemność.


Konsystencja:

Rafinowany ma bardziej grudkowatą konsystencję, ale oba tak samo łatwo się topią.


Kolor:

Nierafinowany jest bielszy, a rafinowany - jakby trochę szarowaty.


Zapach:

Kolosalna różnica, bo olej nierafinowany posiada cudowny, kokosowy zapach.

Rafinowany jest bezzapachowy.

(Z tego co wiem w sprzedaży pojawiają się oleje nierafinowane bezzapachowe.)


Trwałość:

Olej nierafinowany posiada dłuższą datę przydatności.


Dodatkowe informacje:

Olej kokosowy nierafinowany (tłoczony na zimno, virgin) jest bogatszy w składniki odżywcze.

Ten drugi uzyskiwany jest dzięki użyciu wyższych temperatur - często z wykorzystaniem rozpuszczalników.

Dlatego nie posiada smaku, ani zapachu.


Moje zdanie:

Osobiście jestem za olejem nierafinowanym, ponieważ jest o wiele zdrowszy i poza tym uwielbiam jego smak i aromat.

 

Zapraszam do zapoznania się z kilkoma przepisami na słodkości z zastosowaniem oleju kokosowego:

 

1. Mocno kokosowe ciastka z płatkami zbożowymi (z olejem, wiórkami i cukrem kokosowym)

(około 19-20 sztuk)
100g oleju kokosowego (waga zastygniętego)
3 łyżki miodu (płaskie)
160g płatków (u mnie owsiane, jęczmienne i gryczane)
70g wiórek kokosowych
60g mąki pszennej
110g cukru kokosowego
1/2 łyżeczki proszku o pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli
1 jajko (*)

Olej rozpuścić w niewielkim garnuszku.
Dodać miód, wymieszać i odstawić o ostudzenia.
W tym czasie zmielić (niezbyt drobno) płatki oraz wiórki kokosowe.
(Płatki i wiórki mogą być w całości. Nie wpłynie to mocno na smak, lecz jedynie na strukturę ciastek.)
Całość przesypać o miski i dokładnie połączyć cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
Mieszankę zalać olejem i ponownie wymieszać.
Na samym końcu masę wyrobić z jajkiem.
Ciasto odstawić na kilka minut, dzięki czemu będzie mniej lepkie i łatwiejsze w formowaniu.
Następni z masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
(Odstępy nie muszą być duże, ponieważ ciastka delikatnie podrosną do góry, a nie na boki.)
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-12 minut w 180 stopniach.
(Należy obserwować proces pieczenia, bo ciastka łatwo przypalić. Ciasteczka powinny być zarumienione i nadal miękkie w środku - później stwardnieją.)
Po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

(*) Jajko można pominąć, wtedy ciastka będą bardziej chrupiące, choć cięższe w formowaniu.
Sprawdziłam obie wersje i zapewniam, że każda z nich jest pyszna.

Olej kokosowy - rafinowany czy nie?

 

2. Szyszki z orkiszu ekspandowanego (ciastka)

(8 dużych sztuk lub więcej mniejszych)
70g orkiszu ekspandowanego
10 łyżek oleju kokosowego
4-5 łyżek cukru brzozowego (ksylitolu)
1,5 łyżki kakao

Na zimnej patelni umieścić olej kokosowy, ksylitol i kakao.
Wszystko razem podgrzać (na minimalnym ogniu) - energicznie mieszając do całkowitego połączenia się składników.
Dodać orkisz i dokładnie go wymieszać, tak aby czekoladowy olej dokładnie porył wszystkie ziarenka.
Całość przełożyć do niewielkich foremek (*) i schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc.
(Olej zastygnie i połączy ziarna orkiszu.)

(*) Orkisz można też przełożyć do blaszki wysłanej papierem do pieczenia, a po zastygnięciu oleju - pokroić na mniejsze kawałki.
Kolejną możliwością jest wykładanie ziarenek na papier - za pomocą łyżki stołowej.

Olej kokosowy - rafinowany czy nie?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak