Zimowa panna cotta z aromatem goździków i wanilii

Opublikowano: 20.12.2012
Autor: SmakChwili
Zimowa panna cotta z aromatem goździków i wanilii
Wydaje mi się, że jest to wyjątkowa propozycja na zimowy deserek, aromat wanilii i goździków wydobywający się z tych delikatnych kremowych bałwanków, wprawi każdego w przyjemny nastrój.

panna cotta z aromatem goździkowymZimowa panna cotta z aromatem goździków i wanilii



Składniki:

Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach zimnej wody. Wlewamy śmietanę do garnka i dodajemy cukier, mleko, goździki i ekstrakt z wanilii. Całość gotujemy na małym ogniu około 10 minut.

Tak przygotowaną masę mieszamy dokładnie z żelatyną, po czym przelewamy ją do filiżanek lub silikonowych foremek. Gdy śmietanka przestygnie, wkładamy ją do lodówki na parę godzin. Gotowy deser wykładamy na talerzyk po wcześniejszym zamoczeniu filiżanki lub foremki w gorącej wodzie, co ułatwi nam wyciągnięcie jej.

Można polać zmiksowanymi owocami lub ulubionym sosem do lodów.

 


prymat