Zimowa panna cotta z aromatem goździków i wanilii

Zimowa panna cotta z aromatem goździków i wanilii
Składniki:
- 250 ml śmietana kremówka,
- 1 szkl mleko,
- 2 łyżeczka żelatyna,
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii,
- 50 g drobny cukier
Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach zimnej wody. Wlewamy śmietanę do garnka i dodajemy cukier, mleko, goździki i ekstrakt z wanilii. Całość gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
Tak przygotowaną masę mieszamy dokładnie z żelatyną, po czym przelewamy ją do filiżanek lub silikonowych foremek. Gdy śmietanka przestygnie, wkładamy ją do lodówki na parę godzin. Gotowy deser wykładamy na talerzyk po wcześniejszym zamoczeniu filiżanki lub foremki w gorącej wodzie, co ułatwi nam wyciągnięcie jej.
Można polać zmiksowanymi owocami lub ulubionym sosem do lodów.
