Składniki:
- 6 jajek
- 2 szklanki cukru
- ¾ szklanki oleju
Te składniki razem miksować. Gdy masa będzie dobrze zmiksowana
następnie dodać:
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Na koniec dodać:
- 5 jabłek pokrojonych w kostkę
- orzechy włoskie i rodzynki (po garści)
- w wersji znajdującej się na zdjęciu dodane są również orzechy laskowe, śliwki suszone, migdały, kawałki czekolady – uważam, że można ale nie trzeba :)
Piec w temp. 180 st. C ok. 40 minut, najlepiej sprawdzać na zapałkę (wbijamy zapałkę do ciasta, jeśli po jej wyciągnięciu przyklei się do niej ciasto, znaczy to że jeszcze musi się piec, zapałka musi być czyściutka, wtedy ciasto jest upieczone) czy ciasto upieczone.