Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszyste ciasto z bakaliami i jabłkami

Do weekendowej przedsylwestrowej herbatki lub kawki polecam pyszne, puszyste ciasto z bakaliami i jabłkami. Ciasto rozpływa się w ustach, chrupiące orzechy zaskakują nas z każdym kęsem. Ciasto szybkie w wykonaniu, nie wymagające wiele pracy, w sam raz na teraz ;)

ucierane bakaliowe ciasto
Puszyste ciasto z bakaliami i jabłkami

Składniki:

- 6 jajek

- 2 szklanki cukru

- ¾  szklanki oleju

 

Te składniki razem miksować. Gdy masa będzie dobrze zmiksowana 

następnie dodać:

- 3 szklanki mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Na koniec dodać:

- 5 jabłek pokrojonych w kostkę

-  orzechy włoskie i rodzynki (po garści)

- w wersji znajdującej się na zdjęciu dodane są również orzechy laskowe, śliwki suszone, migdały, kawałki czekolady – uważam, że można ale nie trzeba :) 

 

Piec w temp. 180 st. C ok. 40 minut, najlepiej sprawdzać na zapałkę (wbijamy zapałkę do ciasta, jeśli po jej wyciągnięciu przyklei się do niej ciasto, znaczy to że jeszcze musi się piec, zapałka musi być czyściutka, wtedy ciasto jest upieczone) czy ciasto upieczone.

Puszyste ciasto z bakaliami i jabłkami 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak