Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parówkowa przeplatanka - szybka przekąska na Sylwka

Czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy jakie pyszności wyjdą nam z tzw. "pustej lodówki". Nie trzeba dużo, a w krótkim czasie możemy sprawić sobie na prawdę pyszny posiłek. Ta parówkowa przeplatanka, nie dość że szybka w wykonaniu, tania, ciekawie wyglądająca to jeszcze bardzo smaczna i z chęcią zadowoli nasze kubki smakowe jako przekąska na imprezie np. Sylwestrowej. Pyszna na ciepło jak i na zimno :)

parówkowa przeplatanka

parówkowa przeplatanka

Składniki:

- 1 op ciasto francuskie,

- 6 szt parówki,

- 0,5 sz papryka czerwona,

- 1 szt pomidor,

- 1 szt jajko,

- 150 g ser żółty,

- 1 łyżeczka oregano i bazylia Prymat,

- 0,5 szt cebula

 

Parówkę zawinąć w ciasto francuskie, ciasto francuskie skleić na boku zostawiając 0,5 cm szew. Zawiniete ciasto z parówką pokroić w 0.5 cm plasterki do miejsca sklejenia ciasta. Parówki porozkładać na przemiennie, następnie obrócić na bok i ścisnąć je ze sobą.

Jajko rozbełtać i posmarować nim parówkową przeplatankę, posypać oregano i bazylią, na wierzch ułożyć pomidor pokrojony w plasterki i paprykę w paski, cebulę pokrojoną w kosteczkę. Całość posypać startym żółtym serem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C i piec ok. 15-20 min. do momentu aż przeplatanka będzie upieczona na złoty kolor.

Przepis z foto relacją krok po kroku znajduje się tutaj

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak