Składniki:
- 1 op ciasto francuskie,
- 6 szt parówki,
- 0,5 sz papryka czerwona,
- 1 szt pomidor,
- 1 szt jajko,
- 150 g ser żółty,
- 1 łyżeczka oregano i bazylia Prymat,
- 0,5 szt cebula
Parówkę zawinąć w ciasto francuskie, ciasto francuskie skleić na boku zostawiając 0,5 cm szew. Zawiniete ciasto z parówką pokroić w 0.5 cm plasterki do miejsca sklejenia ciasta. Parówki porozkładać na przemiennie, następnie obrócić na bok i ścisnąć je ze sobą.
Jajko rozbełtać i posmarować nim parówkową przeplatankę, posypać oregano i bazylią, na wierzch ułożyć pomidor pokrojony w plasterki i paprykę w paski, cebulę pokrojoną w kosteczkę. Całość posypać startym żółtym serem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C i piec ok. 15-20 min. do momentu aż przeplatanka będzie upieczona na złoty kolor.
Przepis z foto relacją krok po kroku znajduje się tutaj