Włoska klasyka smaku - Tiramisu
Opublikowano: 29.08.2013

Tiramisu - z wł."unieś mnie","poderwij mnie do góry", "podnieś mnie" itp. ... Deser o tak wdzięcznej nazwie nie może przejść niezauważony !
Tiramisu – włoski deser o kremowej konsystencji składający się z biszkoptów zanurzonych w kawie, żółtek, cukru i serka mascarpone; Jego pochodzenie przypisuje się regionowi północnych Włoszech - Veneto, choć tak na prawdę istnieje bardzo wiele teorii na ten temat;
Znawca histori gastronomi Giuseppe Maffioli, jak i inne kompetentne źródła wiedzy, wysuneły hipotezę powstania tiramisu w latach 60-tych XIX wieku, stworzonego przez szefa kuchni Roberto “Loly” Linguanotto w resteuracji „Alle Beccherie” w mieście Treviso; Na fakt ten wskazuje brak jakichkolwiek wzmianek o istnieniu tego deseru w antycznych książkach kucharskich, opublikowanych przed 1980r., nie ma też deseru o takich samych składnikach i innej nazwie; Sam Linguanotto w jednym z wywiadów potwierdza, że tiramisu powstało z tradycyjnego „ sbatuttino” ( kogel mogel łączony z mascarpone, używany przez najbiedniejszych dla „wzmocnienia”, stąd też późniejsza nazwa nawiązująca do uniesienia);
Lecz o powstaniu tiramisu chodzą też inne mocno ukorzenione legendy, jedna z nich przypisuje stworzenie tego deseru w mieście Siena w XVII wieku, pozostawia jednak ona wiele wątpliwości, ze względu na fakt pochodzenia mascarpone z odległego regionu Lombardia, jedną z zagadek jest spósób jego dostarczenia i konserwacji podczas podróży ? Również fakt, używania surowych jajek w tamtej epoce nie przekonuje wielu gastroteoretyków; Jest jeszcze kilka innych legend, które pominę ze względu na zbyt wiele historycznych wątpliwości;
Orginalna receptura deseru tiramisu składała się z biszkoptów, żółtek, cukru, mascarpone, kawy i kakao; nie zawierała alkoholu, białek czy bitej śmietany, dopiero wraz z popularnością deser doznał owych wariacji; Pierwsza wersja była przeznaczona dla wszystkich, dorosłych, osób starszych i dzieci, dlatego też nie przewidywała likierów Marsala czy Amaretto; Deser ten przyjmował też różne formy, najczęściej jednak podawany był w szklankach lub w formie prostokąta; Tak jak dziś, podawany był mocno schłodzony; Na dzień dzisiejszy Tiramisu stało się tak popularne,że na międzynarodowych festiwalach kulinarnych często zajmuje miejsce włoskiego deseru narodowego; Tiramisu dorobiło się również niezliczonych wersji, najpopularniejsze z nich to tiramisu kawowe, truskawkowe, cytrynowe, jogurtowe, malinowe, amaretto, a nawet piwne;
Tymaczasem ja zapraszam Was na:
Tradycyjne Tiramisu Kawowe podane w szklankach


Składniki na 4 porcje: 2 żółtka, 60 g cukru, 8 biszkotów okrągłych, 250g serka mascarpone, 50 ml gorzkiej kawy espresso, kakao gorzkie do posypania, 1 łyżka likieru Marsala lub Amaretto ( opcjonalnie);
ps. wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej;
Sposób przygotowania:
1. Zółtka utrzeć z cukrem; Pod koniec ucierania dodać 1 łyżkę likieru (opcjonalnie)
2. Stopniowo dodawać do utartych żółtek serek mascarpone kontynując ucieranie, aż do idealnego połączenia się składników na puszysty krem;
3. Zanurzyć biszkopt w zimnej kawie i kłaść na dno każdej ze szklanek;
4. Na biszkopt kłaść warstwę masy serowej, a następnie powtórzyć krok 3 i 4;
5. Tak przygotowane szklanki tiramisu schłodzić w lodówce minimum 2h;
6. Po wyjęciu z lodówki, tuż przed podaniem posypać deser gorzkim kakao;
Miłej degustacji
Iwona