Włoska klasyka smaku - spaghetti alle vongole i awantura o pomidora
Opublikowano: 29.08.2013

Spaghetti alle vongole ( z wł. spaghetti z małżami) to włoski klasyk, który można zjeść praktycznie w każdej włoskiej resteuracji; Można też z powodzeniem przygotować je samemu w domu, jest tylko jeden warunek - małże muszą być świeże !
Spaghetti z małżami (wł. spaghetti alle vongole) to danie przypisane tradycyjnej kuchni neapolitańskiej, dziś dostępne, znane i wpisane w menu na stałe, na terenie całych Włoch;
W regionie Kampania ( wł. Campania) przez wieki utworzyli się wręcz zaciekli zwolennicy tego dania, których w XVII wieku podzielił nie kto inny jak pomidor;
I tak od kilku wieków sprzeczają się dwa fronty:
czy w orginalnej recepturze jest pomidor czy go nie ma ?
I tak od kilku wieków sprzeczają się dwa fronty:
czy w orginalnej recepturze jest pomidor czy go nie ma ?
W ten sposób ukształtowły się dwie tradycyjne receptury „spaghetti alle vongole”, jedna „in bianco”, czyli bez pomidora i druga „in rosso”tj. z pomidorem; Jakby nie patrzeć podstawą tego dania są jednak aromatyczne małże; Swieżo złowione najpierw przechodzą dokładne czyszczenie: szorowanie skorupek z glonów, a następnie moczenie przez 2h w osolonej wodzie by wypluły z siebie piasek; Tak oczyszczone małże są gotowe do przetworzenia;
Zwolennicy spaghetti z małżami „in bianco” przygotowują je dokładnie tak:
2-3 ząbki czosnku drobno posiekać i zarumienić na 2-3 łyżkach oleju, następnie dodać 1 kg małż, przykryć pokrywką i dusić na dużym ogniu aż do otwarcia się wszystkich skorupek (około 2-3 minut); Wrzucić spaghetti na wrzącą, osoloną wodę i gotować al dente; W tym samym czasie usunąć skorupki z co najmniej połowy małż, tak aby większość została bez, a tylko kilka-kilkanaście do dekoracji; Ugotowane spaghetti dodać do małż, wymieszać i pozwolić dusić się im 1 minutę razem z małżami i morską wodą, którą uwolniły podczas otwierania się. W międzyczasie posiekać pęczek świeżej pietruszki; Posypać natką pietruszki, wymieszać i nakładać na talerze;
2-3 ząbki czosnku drobno posiekać i zarumienić na 2-3 łyżkach oleju, następnie dodać 1 kg małż, przykryć pokrywką i dusić na dużym ogniu aż do otwarcia się wszystkich skorupek (około 2-3 minut); Wrzucić spaghetti na wrzącą, osoloną wodę i gotować al dente; W tym samym czasie usunąć skorupki z co najmniej połowy małż, tak aby większość została bez, a tylko kilka-kilkanaście do dekoracji; Ugotowane spaghetti dodać do małż, wymieszać i pozwolić dusić się im 1 minutę razem z małżami i morską wodą, którą uwolniły podczas otwierania się. W międzyczasie posiekać pęczek świeżej pietruszki; Posypać natką pietruszki, wymieszać i nakładać na talerze;
Spaghetti z małżami „in rosso” robi się w podobny sposób jak poprzednie, jedyne co trzeba dodać pokrojonego w kawałki pomidora pozbawionego gniazd nasiennych do już otwartych małż i dusić je razem z pomidorem na dużym ogniu jeszcze przez minutę; Potem jak poprzednio dodać spaghetti i posiekaną pietruszkę;
Osobiście jestem zwolenniczką spaghetti z małżami in rosso, lubię jak delikatny czerwony sosik pokrywa moje spaghetti, a wy ?
