Natomiast potwierdzonym faktem jest to, że Caprese po raz pierwszy pojawiła się w latach 20-tych XIX wieku, w menu Hotelu Quisisana na wyspie Capri, stąd też nazwa „caprese”; Menu kolacji przygotował Filippo Tommaso Marinetti, założyciel „futurystycznej” kuchni, który od dawna w swych poglądach przeciwstawiał się tradycyjnej, „ciężkiej” kuchni; Stąd też światowa sława Caprese, którą mylnie uważa się za lekką przystawkę, bo jakby nie patrzeć 1 mozzarella (125g) to ok. 250-300 kcal, plus 2 łyżki oleju to kolejne 80-100 kcal, dołóżmy jeszcze pieczywo, razem mamy około 500 kcal; Choć Caprese jako sałatka/przystawka do najlżejszych nie należy, nadrabia za to wyjątkowym smakiem i wyglądem; Bo czy jest coś lepszego w upalne dni, jak mozzarella, pomidor i listek bazylii ? Dla mnie nie, dlatego zapraszam was na sałatkę Caprese, która choć wciąż ta sama może przybierać różne formy - od tradycyjnej, przez fantazyjne po wykwintne wydania !
Składniki to: mozarella 125 g, 1 pomidor lub kilka pomidorków koktailowych, liście świeżej bazyli, sól/pieprz do smaku i oliwa z oliwek (extra verin) do polania;
Caprese na sposób tradycyjny
![Włoska klasyka smaku - Caprese](https://pliki.doradcasmaku.pl/wloska-klasyka-smaku-caprese1.jpg)
Caprese Flaga Włoska
![Włoska klasyka smaku - Caprese](https://pliki.doradcasmaku.pl/wloska-klasyka-smaku-caprese2.jpg)
Caprese Fantazyjna Piramidka
![Włoska klasyka smaku - Caprese](https://pliki.doradcasmaku.pl/wloska-klasyka-smaku-caprese3.jpg)
Koreczki Caprese
![Włoska klasyka smaku - Caprese](https://pliki.doradcasmaku.pl/wloska-klasyka-smaku-caprese4.jpg)
Wykwintna Caprese
![Włoska klasyka smaku - Caprese](https://pliki.doradcasmaku.pl/wloska-klasyka-smaku-caprese5.jpg)
Smacznego !
Iwona