Natomiast potwierdzonym faktem jest to, że Caprese po raz pierwszy pojawiła się w latach 20-tych XIX wieku, w menu Hotelu Quisisana na wyspie Capri, stąd też nazwa „caprese”; Menu kolacji przygotował Filippo Tommaso Marinetti, założyciel „futurystycznej” kuchni, który od dawna w swych poglądach przeciwstawiał się tradycyjnej, „ciężkiej” kuchni; Stąd też światowa sława Caprese, którą mylnie uważa się za lekką przystawkę, bo jakby nie patrzeć 1 mozzarella (125g) to ok. 250-300 kcal, plus 2 łyżki oleju to kolejne 80-100 kcal, dołóżmy jeszcze pieczywo, razem mamy około 500 kcal; Choć Caprese jako sałatka/przystawka do najlżejszych nie należy, nadrabia za to wyjątkowym smakiem i wyglądem; Bo czy jest coś lepszego w upalne dni, jak mozzarella, pomidor i listek bazylii ? Dla mnie nie, dlatego zapraszam was na sałatkę Caprese, która choć wciąż ta sama może przybierać różne formy - od tradycyjnej, przez fantazyjne po wykwintne wydania !
Składniki to: mozarella 125 g, 1 pomidor lub kilka pomidorków koktailowych, liście świeżej bazyli, sól/pieprz do smaku i oliwa z oliwek (extra verin) do polania;
Caprese na sposób tradycyjny
Pomidora i mozarellę pokroić w cienkie plastry, na talerzu układać na przemian plaster pomidora i mozarelli; doprawić solą i pieprzem, na wierzch położyć kilka listków bazyli, polać olejem z oliwek;
Caprese Flaga Włoska
Pomidora i mozzarellę pokroić w plastry, układać na talerzu w rzędy: najpierw rząd bazyli, potem mozzarelli i pomidora; Doprawić solą i pieprzem, polać olejem z oliwek;
Caprese Fantazyjna Piramidka
Pomidora i mozarellę pokroić w plastry, przekładać idąc w kierunku pionowym pomidora, mozarellę, liść bazylii i tak aż do wykończenia składników; Doprawić solą i pieprzem przed przekładaniem lub po, jak wolicie; Polać oliwą z oliwek;
Koreczki Caprese
Pomidorki koktailowe przeciąć na pół; pomiędzy 2 połówki wkładać kawałek mozarelli i liść bazyli; Nabijać na wykałaczki i ustawić na talerzu. Kiedy wszystkie są gotowe posypać szczyptą soli i pieprzu, skropić olejem z oliwek;
Wykwintna Caprese
Za pomocą obręczy lub otwieranej małej tortownicy przygotować sałatkę w następujący sposób: I warstwa - pokrojone w kostkę pomidory, doprawione solą i pieprzem, II warstwa - pokrojona w kostkę mozarella również doprawiona solą i pieprzem; Wierzch - pęczek bazyli; Całość skropić olejem z oliwek i usunąć obręcz przed podaniem;
Smacznego !
Iwona